Nyt studie bekræfter: Økologi belaster klimaet

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nyt studie bekræfter: Økologi belaster klimaet

En total omlægning til økologi kunne øge udledningen af drivhusgasser med op til 56%, konkluderer britiske forskere i aktuelt studie.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Hvad vil der ske med emissioner af CO2 med mere, hvis landmændene i England og Wales går over til økologi? Det studie er foretaget af britiske forskere, for nylig publiceret i Nature, og resultatet viser endnu engang, at det konventionelle landbrug arbejder på klimaets side.
Forskerne har godt nok konkluderet, at den direkte udledning af drivhusgasser vil falde med 20% efter sådan et skifte til økologiske marker. Men samtidig vil selve fødevareproduktionen falde med 40%. Sagt med andre ord er det konventionelle landbrug mere effektivt og producerer det samme antal fødevarer med mindre belastning.
Emissionerne vil stige markant samlet set, fordi total økologisk produktion gør det nødvendigt for England og Wales at importere flere fødevarer fra udlandet, hvor andre arealer må overgå til at være landbrug. En af studiets forfattere, Phillip Jones fra University of Reading, fortæller til BBC, at det vil kræve yderligere seks millioner hektar at dække det nuværende behov i England og Wales, hvis det skulle gøres med økologi alene.
Hvor stor en stigning det bliver, kommer an på, hvilke typer arealer skal indrettes til økologisk landbrug. Forskernes mest vidtgående scenario taler om 56% stigning af emissioner. BBC tager i sin dækning udgangspunkt i et mellemscenario med 21% stigning. Den økologiske slagside bliver større, når man indregner den mindre plads til at plante skov.
Kritikere af rapporten siger, at disse negative konsekvenser af økologi kan imødegås, hvis blot briterne vænner sig af med at spise kød. Men dr. Adrian Williams fra Cranfield University gør gældende, at det ikke er kødspisning eller ej, som rapporten handler om. Rapporten handler om grænserne for økologisk produktion.
Se den publicerede information i Nature her.
Se BBC’s dækning her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2510″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1345″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2843″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?