Pia Olsen Dyhr kritiserer Søren Pape Poulsen (KF) og Jakob Ellemann-Jensen (V) for ikke at tro på politiet og sammenligner dem med Trump. Hun understreger, at hun aldrig selv har udvist mistillid politiet. Men er det nu også helt rigtigt?
Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk
Onsdag kunne Justitsministeriet langt om længe afsløre, at det ikke er lykkedes politiets teknikere at genskabe de slettede sms’er, der relaterer sig regeringens grundlovsstridige ordre om at kræve alle danske mink aflivet.
Dette er en information, som Justitsministeriet har holdt hemmelig siden i fredags sidste uge, hvor politiets teknikere færdiggjorde undersøgelserne. Da ønskede ministeriet ikke at svare på, om genskabelsen var lykkedes.
Men først onsdag – dagen efter kommunalvalget – valgte justitsministeriet at afsløre, at politiets forsøg på genskabelsen af SMS’erne var forgæves.
Efter det kom frem, har Konservatives formand Søren Pape Poulsen krævet et nyt forsøg på at genskabe SMS’erne, hvor man i stedet inddrager IT-teknikere fra private virksomheder, som han håber på kan være endnu mere kompetente end politiets teknikere.
Det forslag falder ikke i god jord hos SF’s formand Pia Olsen Dyhr, som på Twitter klandrer Søren Pape og også Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen for at udvise mistillid til politiet.
– Helt vildt at høre på @SorenPape og @JakobEllemann – tror I ikke på politiet? De har sagt at sms’erne ikke kan genskabes. I lyder som Trump. Jeg er faktisk rystet. Og jo det er træls de ikke kan genskabes, men jeg tror på politiet.
Helt vildt at høre på @SorenPape og @JakobEllemann – tror I ikke på politiet? De har sagt at sms’erne ikke kan genskabes. I lyder som Trump. Jeg er faktisk rystet. Og jo det er træls de ikke kan genskabes, men jeg tror på politiet #dkpol
— Pia Olsen Dyhr (@PiaOlsen) November 17, 2021
Tre kvarter efter påstår Pia Olsen Dyhr i et nyt svar-tweet, at hun da aldrig selv har udtalt mistillid til politiet.
Hvornår har jeg nogensinde udtalt mistillid til politiet – aldrig
— Pia Olsen Dyhr (@PiaOlsen) November 17, 2021
Men er det nu også helt rigtigt?
Under Tibetsagen tilbage i 2018 har hun ellers udtalt i et Facebook-opslag, at politiets ageren i Tibetkommissionen kan sammenlignes med noget, der hører til i en bananrepublik, og at kommissionen derfor skal genåbnes.
Det gamle Facebookopslag er blevet fundet frem og har det seneste døgns tid eller to cirkuleret på sociale medier, hvor mange har set det som et eksempel på hykleri fra Pia Olsen Dyhrs side.
Det burde være sådan, at man under visse omstændigheder kan fradømmes retten til at tale om principper i en afgrænset periode.#dkpol pic.twitter.com/rMGT6yStqp
— Henrik Dahl (@SociologenHD) November 17, 2021
Det er ret interessant at Pia Olsen Dyhr og SF er mindre kritiske overfor regeringen end DSU. #dkpol pic.twitter.com/nd6OOwg0gs
— Caspar Stefani (@CasparStefani) November 18, 2021
De omdiskuterede SMS’er om minkskandalen blev slettet af en automatisk slettefunktion på henholdsvis statsminister Mette Frederiksen (S), stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og departementsråd Pelle Papes telefoner.
Funktionen fungerer således, at alle sms’er, der er ældre end 30 dage gammel, bliver slettet automatisk.
Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.
I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.
Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.
Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.
Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.
Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.