[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8849″ img_size=”1020×436″][vc_column_text]Foto: Attendo/Lindtoft[/vc_column_text][vc_column_text]
Private plejehjem populære – flere undervejs
Beboere strømmer til privat plejehjem i Frederikssund – og kommunen står med tomme pladser. Men borgerne har frit valg, og kommunale tilskud følger med.
Af Lars Abild, redaktion@indblik.net
Den svenske børsnoterede koncern Attendo har for egen regning bygget et privat plejehjem på Lærkevej i det centrale Frederikssund. Her tilbyder man at tage imod borgere, som er blevet visiteret – godkendt af det offentlige – til at bo på plejehjem. Er man visiteret til plejehjem, kan den enkelte borger frit vælge at bo på et privat plejehjem, hvis der findes sådan et. Pengene fra det offentlige følger med hver person.
Og tilbuddet er blevet vel modtaget. Forleden skrev Lokalavisen i Frederikssund om plejehjemmet:
”Det nye plejehjem på Lærkevej har virket som en magnet på de ældre i Frederikssund, når de i det seneste år har skullet vælge, hvor de vil tilbringe deres alderdom.”
Frie valg giver politisk hovedpine
Umiddelbart burde det lyde godt, at borgere af egen drift har valgt, hvor de vil bo i en sen alder, men så nemt er det ikke, sagde formand for Frederikssund Kommunes velfærdsudvalg Inge Messerschmidt (DF) til avisen:
”Vi har ikke kunnet se i en krystalkugle og få svaret på, om pladserne på Lærkevej ville blive fyldt af borgere fra andre kommuner eller af borgere fra Frederikssund. Borgerne vælger selv, og vi kan ikke styre, om de vælger et privat eller et kommunalt tilbud, når de først er blevet visiteret til plejehjem.”
Ifølge Inge Messerschmidt betyder det frie valg, at kommunen står med et hul i kommunekassen på knap 20 mio. kr. om året. Altså udgifter til personale og offentlige plejehjem i det hele taget, hvor der ikke er tilstrækkeligt med beboere.
Direktør i Attendo Søren Andersen kan imidlertid ikke forstå, at kommunen skulle lide tab, når beboerne vælger privat:
”Vi er super glade for, at borgere vælger os til, og vi leverer en rigtig god service. Debatten om, hvorvidt det ene eller andet valg betyder økonomisk usikkerhed, er lidt skæv. Vi har bygget et plejehjem, som borgerne sætter pris på. Vi ansætter naturligvis kompetente medarbejdere til at levere den lovede service. Vi modtager det samme beløb per beboer, som det offentlige gør, og det er kommunen, der har regnet beløbet ud.”
Problemet sættes i perspektiv af, at de store efterkrigsårgange så småt begynder at nå ”plejehjemsalderen”, således at efterspørgslen efter plejehjemspladser vil stige.
Flere investeringer på vej
Attendo driver tre plejehjem i Danmark i øjeblikket og ønsker at nedtone debatten om, hvorvidt det er bedst, at et plejehjem er privat eller offentligt:
”Jeg synes, der er alt mulig grund til at stoppe med at fokusere på, om plejehjem skal være offentlige eller private, og i stedet bruge energien på at sikre, at der i hele landet er tilstrækkeligt med både offentlige og private tilbud. Der er ingen tabere ved det, men borgerne er vindere, da de kan vælge det tilbud, de finder bedst, og det samme gælder for medarbejderne.”
Søren Andersen forudser, at flere danske pensionskasser kommer til at investere i plejehjem:
”Vi er løbende i dialog med pensionskasser om at bygge flere plejehjem i Danmark. Lønmodtagernes pensionspenge skal løbende og langsigtet forrentes, og det mener jeg bestemt, at den her sektor kan være med til.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7393″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7789″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7864″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]