Regeringen vil ikke svare på simpelt, men afgørende spørgsmål i minkskandalen – nu bliver sagen taget op i Folketinget

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Danskerne har krav på at få svar”.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk 

Sådan skriver folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen (NB) i et Facebookopslag, efter at han forgæves har forsøgt at få svar på et simpelt, men afgørende spørgsmål fra regeringens ministre, herunder statsminister Mette Frederiksen (S).

Lars Boje skriver, at han gentagne gange har forsøgt at få svar på et pikant spørgsmål i minkskandalen:

– Hvad er din holdning til at sundhedsministeren faktisk var vidende om den manglende lovhjemmel, men overfor Folketinget har påstået det modsatte? Simpelt spørgsmål.. Det handler bare om din holdning, skriver Lars Boje Mathiesen.

Nye Borgerlige-folketingsmedlemmet hentyder til sidste uges afsløring af, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har godkendt et notat, hvor det fremgår, at det vil være ulovligt at udrydde alle mink i Danmark.

Sundhedsministeren godkendte notatet den 1. oktober 2020 – altså mere end måned før, at han og regeringen afgav den ulovlige ordre om at aflive alle mink.

Læs mere om det her.

Lars Boje Mathiesen mener, at regeringen bør tage stilling til, hvad denne afsløring bør have af konsekvenser for sundhedsministeren.

Trods gentagne forsøg beretter han dog, at ingen af de socialdemokratiske ministre har ønsket at svare på hans spørgsmål om sagen.

Han tilføjer, at spørgsmålet derfor nu vil ryge afsted gennem de “officielle kanaler” i Folketinget, således at ministrene er nødsaget til at svare på det.

– Eller i det mindste forsøge at fortsætte deres bortforklaringer, dog under ministeransvar, skriver han og afrunder:

– Én ting er sikkert. Danskerne har krav på at få svar, og jeg bliver ved indtil det sker!


Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Magnus Heunicke er indkaldt som vidne i kommissionen den 26. november.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?