SMS afslører: Sådan planlagde centrale embedsmænd at aflive minkene

Foto: Shutterstock

En ny SMS-korrespondance mellem Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut (SSI) afslører, at de ønskede alle mink aflivet – til trods for at Sundhedsministeriet hele tiden har været bekendt med den manglende lovhjemmel.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk 

Torsdag startede de første afhøringer i Minkkommissionen, som skal undersøge forløbet, der førte til regeringens grundlovsstridige ordre om at aflive alle danske mink for at holde en coronamutation nede.

Akter som blev fremlagt under kommissionen, kaster nu lys over en opsigtsvækkende SMS-korrespondance, som fandt sted kort tid inden aflivningerne.

Det afslører Ekstra Bladet.

Den 2. november 2020 klokken 21:41 skriver departementschef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, en sms-besked til Statens Serum Instituts daværende afdelingschef Tyra Grove Krause.

– Kan jeg få et telefonmøde i morgen. Tror alle mink skal væk, hvis jeres undersøgelse holder, lyder sms-beskeden fra departementschefen.

Til det svarer SSI’s daværende afdelingschef følgende:

– OK til telefonmøde – vil også gerne af med minkene.

De planlagde at indgå i telefonmødet klokken 8 morgenen efter. Den 4. november, udsteder statsminister Mette Frederiksen (S) så på et pressemøde sin ulovlige ordre om at lukke hele minkerhvervet ned.

Sundhedsministeriet var allerede bekendt med den manglende lovhjemmel

Som det ses i SMS-korrespondancen, lader det til, at departementschefen i Sundhedsministeriet gerne så, at alle mink blev aflivet.

Men dette er til trods for, at man på daværende tidspunkt i Sundhedsministeriet var fuldt ud bevidste omkring den manglende lovhjemmel til at aflive alle danske mink.

Det må man forstå på udtalelser fra Tejs Binderup, som er departementschef for Miljø- og Fødevareministeriet.

Læs mere om det her.

Det fremgår af akter fremlagt i Minkkommissionen, at et notat fra den 22. september understregede, at det ville kræve en lovændring at beordre alle danske mink aflivet.

Minkkommissionen, hvis afhøringer startede i torsdags, skal afhøre i alt 61 vidner. Den 9. december bliver statsminister Mette Frederiksen afhørt.

Se den fulde vidneliste her.

Fik du læst?