Første vidne i Minkkommissionen slår fast: Vi vidste godt, at det var ulovligt at aflive alle mink

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Der var ingen tvivl hos os”, fortæller afdelingschef. 

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Det beretter LandbrugsAvisen.

Kilder fra en mailkorrespondance bekræfter, at Fødevareministeriet allerede fra midten af september 2020 var underrettet om, at det ville kræve en ny lovhjemmel, hvis man ville beordre alle landets mink aflivet. 

Informationen om den manglende lovhjemmel fremgår ordret i en mail fra korrespondancen: 

– Der er pt. ikke juridisk hjemmel til aflivning af “ikke syge” (dvs. raske dyr), hvorfor en sådan juridisk hjemmel skal etableres.

Afdelings: Ingen tvivl om manglende hjemmel

Ifølge regeringen selv fik den først beskeden om manglende lovhjemmel et par dage efter, statsminister Mette Frederiksen (S) ulovligt beordede alle mink i Danmark slået ned. 

Dette virker dog en smule besynderligt, da afdelingschef i Fødevareministeriet, Tejs Binderup, forklarer, at man i Fødevareministeriet aldrig har været i tvivl om, at handlingen ville kræve yderligere lovhjemmel. 

Tejs Binderup var torsdag den 7. oktober den første til at vidne i granskningskommissionen, som skal kulegrave minkskandalen.

– Der var ingen tvivl hos os om, at der ikke ville være hjemmel til at slå alle mink ned, lød det bl.a. fra Binderup i vidneskranken. 

Samtidig lød det fra Tejs Binderup, at denne opfattelse herskede generelt i Fødevareministeriet i ugerne og månederne op til det famøse pressemøde den 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) beordrede alle mink ulovligt aflivet.

Torsdag startede de første afhøringer i Minkkommissionen, der indledte sit arbejde den 23. april 2021. 

Kommissionen forventes i løbet af foråret næste år at have kulegravet minkskandalen og det grundlovsbrud, som regeringen gjorde sig skyldige i med sin ulovlige ordre om at aflive minkene.

Kommissionen skal foretage retlige vurdering af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge vidnelisten skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Se den fulde vidneliste her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?