Trine Bramsen er endnu engang i problemer: Dansk fregat sejler på sjette døgn rundt med ligene af fire pirater ombord

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ingen aner, hvad der skal ske med de fire tilfangetagne og fire lig af formodede pirater, der nu på sjette døgn er ombord på den danske fregat Esben Snare. Noget tyder dog på, at forsvarsminister Trine Bramsen ikke har gjort sit forarbejde godt nok i sagen om den kaotiske mission.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har længe sejlet rundt med mere figurative lig i lasten i sit ministerium, der grundet dårlig ledelse ikke synes at kunne undgå skandale på skandale.

Men nu sejler Trine Bramsen bogstaveligt talt rundt med lig i lasten, som hun fortsat ikke ved, hvad der skal gøres ved, skriver Ekstra Bladet.

I sidste uge skød og dræbte det danske Søværn nemlig fire formodede pirater og tog samtidig fire til fange ved den afrikanske vestkyst.

De fire overlevende blev allerede kort efter deres tilfangetagen varetægtsfængslet in absentia af Dommervagten i den københavnske byret, men det vides stadig ikke, hvad der skal ske med de fire lig i lasten.

Ekstra Bladet har forsøgt at få svar på, hvad der skal ske med de fire varetægtsfængslede overlevende samt de fire dræbte. Men Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling skriver i et svar, at de heller ikke har nogen afklaring.

Og helt præcist er det nu sjette døgn, at den danske fregat Esben Snare sejler rundt ud fra den afrikanske vestkyst uden afklaring, men med både lig og fanger ombord.

Det er den socialdemokratiske regerings eget beslutningsforslag, der ligger til grund for den kaotiske mission.

Det har vist sig, at mission fra start har haft en masse løse ender, som Bramsen ikke fik gjort noget ved, inden missionen gik i gang.

Heriblandt lykkedes det ikke forsvarsministeren at indgå en aftale med de lokale stater omkring udlevering af for eksempel de overlevende.

Samtidig havde forsvarsministeren heller ikke udformet en plan for, hvad der skulle ske, hvis de danske soldater kom i ildkamp med pirater og, som det siden er sket, dræbte nogle af dem.

Selv mener Trine Bramsen trods kritik fra bl.a. Enhedslisten dog ikke, at hun er skyld i den nuværende situation.

– At pirater vælger at skyde på danske frømænd og vores helikopter, tror jeg de færreste havde set komme. Det er ikke givet, at en udleveringsaftale havde gjort en forskel i den situation. Nu arbejder jurister og SØIK med alle løsninger – og det skal de have arbejdsro til. Situationen taget i betragtning er jeg glad for, at det var danske soldater piraterne mødte og ikke søfolk, skriver hun i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Det er som nævnt ikke første skandale for Bramsen i hendes embedsperiode som forsvarsminister.

Bl.a. var det tidligere i år genstand for massiv kritik, at Trine Bramsen ikke var til stede i Forsvarsministeriet i de skæbnesvangre dage, hvor Taliban overtog magten i Afghanistan, og danskere skulle evakueres ud af landet. 

I stedet festede forsvarsministeren med statsminister Mette Frederiksen og førte valgkamp på Ærø, hvor hun samtidig ulovligt brugte Marinehjemmeværnets fartøjer som taxa.

For nylig kom Bramsen igen i problemer i en sag om “et tillidsbrud” ift. Forsvarets økonomi.

Læs mere om denne sag her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?