“Det er helt absurd”: Enhedslisten tordner imod regeringens nye lovforslag, der lægger op til at fortsætte ulovlig masseovervågning af danskerne

Eva Flyvholm. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

“Det ville være helt på sin plads at få det her lovforslag hældt af brættet”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder det fra Enhedslistens IT-ordfører Eva Flyvholm i et interview med Indblik.

Enhedslisten er, ligesom regeringens to andre støttepartier Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, stærkt imod justitsminister Nick Hækkerups (S) nye lovforslag om masseovervågning via logning af danskernes teledata, som blev førstebehandlet i Folketingssalen i sidste uge.

Forslaget skal angiveligt rette op på den ulovlige logning, som har stået på i mange år, men på forhånd har 11 menneskerettigheds- og IT-organisationer i et fælles opråb advaret om, at forslaget de facto blot fortsætter den logning, som EU-domstolen ellers har dømt som værende i strid med menneskerettighederne.

Læs mere om det her.

Trods disse advarsler tegnede der sig ved førstebehandlingen et flertal for lovforslaget. Flertallet er dog noget usædvanligt i den forstand, at det er Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der skaffer regeringen flertal.

Liberal Alliance og Nye Borgerlige er dog imod lovforslaget, som Indblik tidligere har kunnet berette.

Det kan virke besynderligt, at regeringens politiske modstandere i blå blok pludselig redder flertallet hjem i en sag, hvor alle tre støttepartier er stærkt kritiske.

Indblik har talt med Eva Flyvholm, der under førstebehandlingen i Folketingssalen i sidste uge gik til stålet overfor justitsministeren, for at blive klogere på, hvorfor Enhedslisten er imod det nye lovforslag om logning.

Hun mener bl.a, at blå bloks opbakning til lovforslaget skyldes, at både Socialdemokratiet og de borgerlige partier har “et ekstremt fleksibelt forhold til menneskerettigheder”, og at det er “beskæmmende”, at justitsminister Nick Hækkerup ikke tager danskernes rettigheder mere alvorligt i såvel sagen om logning som andre sager.

Læs interviewet med Eva Flyvholm herunder.

Hvorfor er du og Enhedslisten imod det nye lovforslag om logning?

Fra Enhedslistens side har vi i mange år kritiseret den ulovlige logning, der er foregået i Danmark. Helt grundlæggende er det et kæmpe problem, at alle borgere bliver overvåget på den måde, og at alle vores SMS’er og telefonsamtaler er genstand for overvågning.

Det er totalt uholdbart.

Nu kommer regeringen med noget, som helt ærligt overhovedet ikke ændrer på det grundlæggende problem. Man har tænkt sig at fortsætte med den generelle og udifferentierede logning, som er en klar krænkelse af vores rettigheder som borgere.

Denne logning er klokkeklart i strid med menneskerettighederne. Det har EU-domstolen slået fast. 

Det er min vurdering, at det nye lovforslag også forbryder sig mod menneskerettighederne. Det eneste, man egentligt gør med det nye forslag er at indføre en årlig vurdering af, om logningen kan fortsætte. Det er meget tvivlsomt, om det ændrer noget som helst.

Højst sandsynligt vil den systematiske overvågning af alle borgere i Danmark fortsætte.

Lovforslaget er reelt ingen forbedring af tilstanden, som den er nu – og vi har ellers brug for en forbedring. Derfor mener jeg, at det er en kæmpestor ommer fra regeringens side.

Det er jo helt vildt, at justitsministeren står i Folketingssalen og præsenterer et lovforslag, som han godt ved lider under en “væsentlig procesrisiko”. Det betyder jo blot, at han godt selv ved, at forslaget ikke lever op til de love og standarder om menneskerettigheder, som gælder i EU. Det er helt absurd.

Hvis vi stod med et reelt opgør med logningen, ville jeg være ellevild. Det er bare overhovedet ikke det, vi står med. I stedet har vi et 200 siders lovforslag, der lægger op til at fortsætte med den samme logning, der er smaskhamrende ulovlig.

Lovforslaget er noget makværk, og derfor kan vi ikke støtte det.

Hvordan var din oplevelse af førstebehandlingen af lovforslaget i Folketingssalen i tirsdags?

Jeg må indrømme, at det var en ret absurd situation. Justitsministeren står og siger, at Socialdemokratiet skulle være de største tilhængere af menneskerettighederne. Samtidig nægter han at svare mig på de simple spørgsmål, jeg stiller.

F.eks., om man vil sikre ordentlige domstolsafgørelser omkring den her logning, eller om man vil sikre, at en uvildig instans kommer til at afgøre, hvornår der skal logges.

Han ville ikke engang svare på, om man som borger vil kunne få information om det, hvis man er blevet logget.

De her helt grundlæggende spørgsmål lader Hækkerup simpelthen være med at svare på.

I stedet står han og skruer sig selv op i et meget, meget mærkeligt hjørne, når man tænker på, at virkeligheden jo er, at den her logning er i strid med menneskerettighederne.

Det var en noget speciel oplevelse.

I er lykkedes med at få processen omkring lovforslaget udskudt. Kan du ikke lige forklare, hvad der sker på den front?

Heldigvis er det nu lykkedes at få udsat processen, ja. Regeringen havde ellers lagt op til, at vi skulle være færdige inden jul.

Det her er et kæmpe forslag, som er blevet smækket på bordet med meget kort tid til at behandle det. Samtidig er alle stærkt kritiske, og derfor har vi nu bedt om at få en ordentlig høring af og ordentlig proces omkring lovforslaget.

I retsudvalget er vi heldigvis blevet enige om en længere tidsplan, der strækker sig ind i det nye år. Datoerne for den videre behandling i Folketingssalen er ikke sat endnu, men vi har fået forkastet den forhastede tidsplan, der forelå før.

Tror du, at det kan lykkes at stoppe forslaget helt?

Det ville være helt på sin plads at få det her lovforslag hældt af brættet. Desværre er der jo, som det ser ud nu, et flertal bag det. 

Alligevel er det sjældent, at man står med et forslag, hvor der er så entydig og bred en kritik. Derfor håber jeg, at vi nu får en proces, hvor vi får belyst problemerne ved lovforslaget, så det kan blive ændret mere grundlæggende.

Hvad ville du ønske, at man gør i stedet?

Jeg mener jo, at man skal logge langt mindre og først og fremmest fokusere på at hente information ind, når der er grundlag for det. 

Det er selvfølgelig fornuftigt at arbejde med gode efterretninger og informationer om folk, som er mistænkt for at planlægge eller have begået noget kriminelt. Det giver god mening.

Men man burde foretage overvågning og informationsindhentning på et mere individuelt plan i stedet for at logge information om hele Danmarks befolkning.

Teleselskaberne gemmer allerede nu information i en kortere periode, som man kan gå ind og rekvirere om nødvendigt. Derfor behøver man ikke at gemme information om alle danskeres kommunikation i op til et år, som man gør nu.

Grundlæggende er der behov for at få lavet helt om på systemet med logning. Det har man gjort i en masse andre lande i Europa, og her kan man hente god inspiration.

Jeg kan ikke sige præcis hvordan den danske model skal se ud, men det har altid været afgørende for os i Enhedslisten at få gjort op med den generelle logning, der finder sted nu.

[adning id="17957"]

Fik du læst?