“Et vildspor”: Venstres Ungdom kritiserer Venstre for at bakke op om Hækkerups omstridte lovforslag om masseovervågning

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og Preben Bang Henriksen (V) til samråd om teledata-sagen. 16. januar, 2020. (Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix)

“Hvis han ønsker et samfund, hvor alle skal overvåges hele tiden, bør han overveje, om han er i det rette parti”, lyder det i en stikpille fra Venstres Ungdoms formand, Maria Ladegaard Slot, til Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Siden 2006 har de danske teleselskaber grundet den såkaldte logningsbekendtgørelse været pålagt at logge – altså indsamle og gemme – teledata om samtlige borgere i Danmark.

Det betyder, at alle danskeres opkald, SMS’er og anden elektronisk kommunikation bliver overvåget. 

Logningen er flere gange blevet dømt ulovlig og i strid med menneskerettighederne af EU-domstolen, men flere justitsministre har alligevel fortsat den ulovlige overvågning.

Sidste år præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) så et lovforslag, der angiveligt har til formål at stoppe bruddet på danskernes menneskerettigheder, men adskillige eksperter og IT- og menneskerettighedsorganisationer har overfor Indblik og andre medier advaret om, at forslaget i realiteten blot fortsætter den ulovlige logning.

Selvom det er blevet udskudt, tegner der sig allerede nu et flertal for lovforslaget. Dog er det påfaldende, at alle regeringens støttepartier er skarpe kritikere af forslaget, mens det i stedet er Konservative og Venstre, der skaffer regeringen flertal.

Især Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen har været en varm fortaler for såvel logning som praksis og justitsminister Nick Hækkerups nye lovforslag. Henriksen og Hækkerup har bl.a. skrevet et fælles debatindlæg, hvor de forsvarer logningen af danskernes teledata og svarer kritikere igen.

Det møder nu hård kritik fra Venstres Ungdom, at moderpartiet på den måde har indgået parløb med den socialdemokratiske regering.

I et interview med Indblik fortæller Maria Ladegaard Slot, formand for Venstres Ungdom, at Venstre og Preben Bang Henriksen bør trække støtten til Hækkerups lovforslag – og at retsordføreren bør overveje, om han er i rette parti, hvis han virkelig er så varm en fortaler for overvågning af danskerne.

Indblik har forsøgt at få fat i Preben Bang Henriksen for at få et svar på kritikken, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Læs med herunder.

Hvad mener I, i Venstres Ungdom, om det lovforslag til en ny logningsbekendtgørelse, som Folketinget i øjeblikket er ved at behandle?

Vi er jo glade for, at man skruer ned for den logning, som i øvrigt har vist sig ikke at være lovlig. Det er rart, at man forsøger at holde sig indenfor de aftaler, der er I EU. Men først og fremmest synes vi jo, at det er rart, at vi overvåger vores borgere noget mindre.

Flere eksperter og organisationer advarer om, at det nye lovforslag blot vil fortsætte den ulovlige praksis ift. logning. Justitsministeriet regner også selv med en såkaldt “væsentlig procesrisiko”, der i praksis betyder, at man regner med, at loven kan falde ved EU-domstolen igen. Hvordan forholder du dig til den kritik?

Det er uklædeligt, at man laver sådan en omgang fiksfakseri her, hvor man forsøger at lave en mellemløsning. Skulle vi ikke i stedet starte med at stoppe med at overvåge vores borgere – og så rette ind, når det viser sig, at vi ikke holder os inden for EU’s rammer?

Hvad er årsagen til, at I i Venstres Ungdom er så kritiske overfor overvågning?

Det er et meget principielt spørgsmål. Vi er frie borgere, og individets frihed må stå over politikernes trang til at se os over skulderen. I virkeligheden er det mærkeligt, at vi hele tiden skal forsvare, hvorfor vi ikke skal overvåge. I stedet burde vi sige: Hvorfor skal vi overhovedet overvåge?

Vi bør kunne bruge vores telefon uden at blive logget og gå på Strøget uden at blive filmet. Vi kan ikke have et samfund, hvor vi behandler alle borgerne, som om de er kriminelle. Vi skal straffe dem, der ikke kan følge lovene, og så ellers lade folk passe sig selv. Vi skal ikke bygge samfundet efter, hvordan vi nemmest muligt opklarer kriminalitet. Vi må kunne være fri for overvågning. 

Borgerne skal have lov at passe sig selv, uagtet hvilken type menneske, man er, og så må politiet få en dommerkendelse, hvis de vil overvåge dem, der faktisk er kriminelle.

Maria Ladegaard Slot, formand for Venstres Ungdom. (Foto: Simone Basse)

Hvad mener du om, at jeres moderparti Venstre er en af de mest markante støtter af justitsminister Nick Hækkerups lovforslag om logning? 

Jeg synes, at det er et lidt usmukt parløb. Hvis man vil kalde sig Danmarks liberale parti og holde grimassen imens, er man nødt til at stå fast på, at der er noget helt grundlæggende liberal politik. Modstand mod overvågning er en del af det. 

I mine øjne er det her en mærkelig sag for Venstre at kaste sig over.

Især Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen er en varm fortaler for logning og har bl.a. i et fælles indlæg med justitsminister Nick Hækkerup forsvaret denne form for overvågning. 

Derudover har han på et andet tidspunkt skrevet, at “den overvågning kan jeg sagtens leve med. Jeg har meget sværere ved at leve med, at logningen nu skal indskrænkes væsentligt til glæde for de mest hårdkogte forbrydere.” Hvad mener du om den udtalelse?

At Preben Bang Henriksen har det fint med logning betyder ikke, at han skal tvinge det ned over hovedet på alle andre danskere. Det er i virkeligheden en generel ting for politikere.

Jeg må også bare sige, at der engang var en klog mand der sagde, at dem, der ofrer sin frihed for sikkerhed ikke har fortjent nogle af delene. Det burde Preben tænke over. Det er et vildspor, han er ude på.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er kendt for at være tilhænger af øget overvågning. “Mere overvågning giver mere frihed”, har han ved flere lejligheder sagt. Her ses han i samtale med Jeppe Bruus (S) på Christiansborg, torsdag den 13. januar 2022. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Hvis du kunne sige noget til Preben Bang Henriksen, hvad ville du så sige?

Jeg ville anbefale ham at komme på bedre tanker og huske på, hvor han kommer fra. Jeg antager selvfølgelig, at han er liberal og fornuftig, men derfor kan man godt komme ud på svinkeærinder. Jeg vil anbefale ham at stoppe det her uheldige parløb med justitsministeren og opfordre ham til at tænke nærmere over, hvilket samfund han gerne vil have. 

Hvis han ønsker et samfund, hvor alle skal overvåges hele tiden, bør han overveje, om han er i det rette parti. 

[adning id="17957"]

Fik du læst?