“En fuldstændig vanvittig situation”: Opsigtsvækkende formulering i omstridt lovforslag om masseovervågning møder hård kritik

Justitsminister Nick Hækkerup under præsentation af regeringens handlingsplan mod antisemitisme, hos Det Jødiske Samfund i København, tirsdag den 25. januar 2022. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

“Justitsministeren er ved at lave lovgivning, som han godt ved er ulovlig”, lyder kritikken.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

I årevis har skiftende justitsministre udsat danskerne for en ulovlig masseovervågning i form af logning af danskernes tele- og internetdata.

Sidste år præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) så et lovforslag, der angiveligt har til formål at stoppe bruddet på danskernes menneskerettigheder, men adskillige eksperter og IT- og menneskerettighedsorganisationer har overfor Indblik og andre medier advaret om, at forslaget i realiteten blot fortsætter den ulovlige logning.

Selvom det er blevet udskudt, tegner der sig allerede nu et flertal for lovforslaget. Dog er det påfaldende, at alle regeringens støttepartier er skarpe kritikere af forslaget, mens det i stedet er Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti, der skaffer regeringen flertal.

Det på trods af, at lovforslaget ifølge Justitsministeriet selv indebærer en såkaldt “væsentlig procesrisiko” – hvilket i praksis vil sige, at EU-domstolen med stor sandsynlighed stadig vil dømme også det nye lovforslag om logning ulovligt og i strid med menneskerettighederne.

Hvis du synes det lyder usædvanligt, at en dansk minister vil gennemtrumfe lovgivning, som efter alt at dømme er i strid med menneskerettighederne, er det med god grund.

Nu kan Berlingske på baggrund af et svar fra Justitsministeriet nemlig berette, at det aldrig før er sket, at et lovforslag er blevet forsynet med en bemærkning om, at det er behæftet med “en væsentlig procesrisiko”.

– Justitsministeriet kan oplyse, at det, ministeriet bekendt, er første gang, at der i et lovforslag er anvendt formuleringen “væsentlig procesrisiko” i forhold til Danmarks internationale, herunder EU-retlige, forpligtelser, lyder det fra Justitsministeriet i en mail til Berlingske.

Dette møder hård kritik fra Eva Flyvholm, der er it-ordfører for Enhedslisten.

Hun kalder det “en fuldstændig vanvittig situation”, og mener, at der er tale om “en tilståelsessag” for justitsminister Nick Hækkerup.

– Justitsministeren er ved at lave lovgivning, som han godt ved er ulovlig, og som vil være i strid med menneskerettighederne og med EU-Domstolen, men han gør det alligevel, og så tænker han, at han kan købe sig noget tid, inden det igen blev kendt ulovligt, udtaler Eva Flyvholm til Berlingske.

Historien om den ulovlige logning

Siden 2006 har de danske teleselskaber grundet den såkaldte logningsbekendtgørelse været pålagt at logge – altså indsamle og gemme – data om samtlige danskeres brug af internet og telefon.

Det betyder, at alle SMS’er og telefonopkald foretaget af danske borgere bliver registreret af teleselskaberne. Det bliver således registreret, hvem der kommunikerer med hvem, samt hvilket tidspunkt opkaldet eller SMS’en har fundet sted. Ydermere logges lokationsdata og data om adgang til internettet for enhver internetaktivitet, så myndighederne kan se, hvor du har været, hvem du har e-mailet med, og hvilke hjemmesider du har besøgt.

Disse data kan så udleveres til politiet i forbindelse med efterforskninger. Dette kræver typisk en retskendelse.

Denne praksis med logning har længe været udskældt, og flere domme siden 2014 ved EU-retten har dømt praksissen ulovlig og i strid med menneskerettighederne.

Ifølge EU-retten er logningen en krænkelse af borgernes ret til privatliv og deres ytrings- og informationsfrihed.

Efter EU-dommene er lande som Sverige, Norge og Tyskland stoppet med at logge deres borgeres teledata.

Selvom det således i mange år har stået klart, at logningen af danskernes teledata er ulovlig, har flere justitsministre fortsat praksissen i Danmark.

Tilbage i 2017 anerkendte daværende justitsminister Søren Pape Poulsen, at reglerne om logning skulle laves om, men at den ulovlige praksis skulle fortsætte, indtil reglerne blev ændret. Reglerne er dog ikke blevet ændret, selvom der siden er gået mere end fire år.

[adning id="17957"]

Fik du læst?