USA støtter en plan om at ophæve patenter på coronavacciner under pandemien.
Det oplyser USA’s handelsrepræsentant, Katherine Tai, onsdag aften dansk tid på Twitter.
– Det her er en global sundhedskrise, og coronapandemiens ekstraordinære omstændigheder kræver ekstraordinære indgreb, skriver hun i en erklæring.
Hvis patentbeskyttelsen af coronavacciner bliver ophævet, er det et potentielt gennembrud for produktionen af flere vacciner globalt. Reglerne, som de er nu, forhindrer udviklingslande i selv at producere vaccinerne.
En gruppe af udviklingslande ledet af Indien og Sydafrika har skubbet på for at få ændret reglerne.
Katherine Tai understreger i erklæringen, at USA støtter beskyttelsen af intellektuelle rettigheder. Men de rettigheder bør frafalde under pandemien, mener USA.
Derfor vil landet arbejde i Verdenshandelsorganisation (WTO) for at få reglerne ændret midlertidigt.
– Disse forhandlinger vil tage tid med tanke på institutionens konsensusbaserede natur og kompleksiteten af emnet, hedder det i erklæringen.
Ifølge erklæringen er præsident Joe Biden og hans administrations mål at få så mange “sikre og effektive vacciner ud til så mange personer som muligt hurtigst muligt”.
Medicinalgiganter er imod tiltaget. De mener ikke, at patenter er i vejen for at opskalere produktionen globalt. Og de advarer mod, at det vil kunne hæmme innovationen, hvis det bliver vedtaget.
WTO-chef Ngozi Okonjo-Iweala har presset på for en international aftale om midlertidigt at ophæve patentbeskyttelsen af vaccinerne.
Hun beskrev tidligere onsdag ifølge Reuters lige adgang til værktøjer til at bekæmpe pandemien som “vor tids moralske og økonomiske spørgsmål”.
WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har gentagne gange opfordret lande til at bakke op om Sydafrikas og Indiens forslag.
Han kalder USA’s opbakning et “historisk” skridt mod mere “retfærdighed” i fordelingen af vacciner.
– Dette er et afgørende øjeblik i kampen mod covid-19, skriver han på Twitter og roser det “amerikanske lederskab i forhold til at håndtere internationale sundhedsudfordringer”.
Herhjemme opfordrer Enhedslisten den danske regering til også at bakke op om præsident Bidens linje.
– Enhedslisten har tidligere presset på for at få regeringen til at støtte Indiens og Sydafrikas ønske om en midlertidig suspension af patenterne for at sikre adgang til vacciner til lavindkomst lande.
– Det har regeringen afvist, skriver partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, i en mail til Ritzau.
Peder Hvelplund mener, at det er et spørgsmål om, hvorvidt man sætter folkesundhed over medicinalindustriens interesser.
/ritzau/