Test til mere end 100 milliarder: Så dyr kan regeringens nye teststrategi blive

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Regeringen kræver, at danskerne bliver testet to gange om ugen – ellers vil de ikke genåbne. Men det kan blive en meget dyr affære.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
– Det er en samfundskontrakt, hvor vi kræver af branchen og dele af samfundet, som kan genåbne, at der skal være test to gange om ugen.
Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag formiddag til et såkaldt doorstepmøde om regeringens nye teststrategi.
Ifølge Heunicke er det alle danskere, der er i de dele af samfundet, der løbende genåbnes, som skal testes to gange om ugen.
Med andre ord er det mange danskere, der skal testes meget ofte. Og det kan blive en endog meget dyr affære.
100 milliarder skattekroner til coronatest
Økonomen Lars Christensen, der også jævnligt skriver klummer her på Indblik, har i et populært Facebook-opslag regnet på omkostningerne ved den nye teststrategi. 
Det er voldsomme tal, det drejer sig om.
– Vi antager meget konservativt, at en Covid-test koster 250 kr. To tests per uge af f.eks. 4 millioner mennesker. Det er minimum 2 milliarder kroner om ugen blot i udgifter til test – eller 104 mia. kr. om året eller 5% af BNP, indleder han sit opslag og fortsætter:
– I et “normal” år udgør de SAMLEDE danske sundhedsudgifter ca. 200 mia. kr. Regeringen lægger altså nu op til en “strategi”, der koster hvad der svarer til seks måneders udgifter i hele sundhedssystemet.
– Dertil kommer den tabte arbejdsfortjeneste og den tabte produktion ved, at danskerne skal testes.
Ifølge B.T. kostede det i efteråret de danske regioner omkring 200 kroner pr. coronatest.
Yderligere omkostninger kan sende prisen endnu højere op
Lars Christensen anslår endvidere, at teststrategien kan kræve hele 45.000 fuldtidsstilinger, alt sammen betalt af skatteyderne.
Dertil kommer en række yderligere omkostninger, som økonomen også har regnet på.
Herunder et produktionstab på hele 80 milliarder kroner grundet tabt arbejdstid og et tabt skatteprovenu på hele 40 milliarder kroner grundet den store mængde tid, som danskerne ville skulle bruge på at blive testet.
– Og ja, hvis man regner det om til omkostningen ved regeringens forslag, så svarer det til en omkostning på 40.000 kr. PER dansker – barn som voksen, skriver Lars Christensen.
– Læg dertil udgifter og velfærdstab ved øget forurening og trafikdrab, tilføjer han.
Regeringen har ikke selv meldt noget ud om de antageligvis store omkostninger ved den foreslåede teststrategi.
Det står – trods henvendelser fra Indblik – også uklart, om testene skal foregå frivilligt eller med enten direkte eller indirekte tvang.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?