Seruminstitut tilbageholdt oplysninger: Kunne have reddet millioner af mink

Kåre Mølbak var faglig direktør i Statens Serum Institut, da de danske mink blev aflivet. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Statens Serum Institut tilbageholdt afgørende oplysninger, der kunne have reddet millioner af mink fra at blive aflivet på et forkert grundlag.

Af Simon Riedel, simon@indblik.net

Nu er der kommet yderligere belastende materiale overfor regering og myndigheder om nedlukningen af minkerhvervet.

For det viser sig, at samtidig med, at Statens Serum Institut (SSI) beskrev den nye minkvariant af coronavirus som meget farlig, så var de i gang med forsøg, der kort efter viste det modsatte.

Og den viden havde SSI, mens millioner af mink var i live. Men det fik minkavlerne ikke at vide.

Indblik har tidligere skrevet om, at Sundhedsstyrelsen ikke så nogen grund til at nedlukke minkerhvervet på grund af den såkaldte cluster-5 variant, og nu kommer det altså frem at millioner af mink var i live, da SSI via forsøg nåede frem til at vaccine kunne bekæmpe minkvarianten af coronavirus.

Det kan man læse i Berlingske.

Den 6. november viste resultater af et kaninforsøg hos Statens Seruminstitut, at deres endnu ufærdige vaccine kunne bekæmpe minkvarianten cluster 5.

Da Statens Serum Institut havde disse resultater, var langt hovedparten af mink uden for de smittede zoner i live, men offentligheden fik intet at vide. Var oplysningerne kommet frem, kunne det have reddet millioner af mink.

På et pressemøde to dage før blev cluster 5 brugt som det væsentlige argument for at aflive samtlige mink i Danmark, og dermed lægge en milliardbranche og arbejdspladser for tusinder af mennesker i graven.

Cluster 5 blev beskrevet som en så farlig variant, at den kunne spænde ben for hele verdens vaccineprogram, skriver Berlingske.

Statsminister Mette Frederiksen sagde på pressemødet den 4. november 2020:

– … muteret virus hos mink kan have voldsomme negative konsekvenser for hele verdens håndtering af den igangværende epidemi.

Den 6. november, to dage senere, viste resultater fra Statens Serum Institut det stik modsatte, men det blev ikke oplyst til hverken minkavlere, offentligheden eller Folketinget.

Til Berlingske oplyser Professor Poul Nissen fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet, at han mener at Statens Serum Institut skulle have orienteret regeringen og Folketinget om, at man havde positive resultater med at bekæmpe cluster 5:

– Det er afgørende, fordi det måske kunne have ført til en anden beslutning end at aflive alle mink, udtaler han til Berlingske.

Som følge af aflivningen af minkbranchen er de danske skatteydere blevet pålagt en regning på næsten 19 milliarder kroner, der skal betales i kompensation til minkavlerne.

Samtidig er en granskningskommission ved at undersøge statsminister Mette Frederiksen og andre centrale skikkelser i Socialdemokratiet, da ordren om at aflive minkene ifølge flere juridiske eksperter var et brud på Grundloven.

Den 12. november 2020 blev det annonceret, at Kåre Mølbak gik på pension.

I en udtalelse lød det fra Mølbak selv, at dette havde været planlagt længe. Henrik Ullum har siden overtaget posten som faglig direktør i Statens Serum Institut.

[adning id="17957"]

Fik du læst?