Tidligere Alternativet-profil vil forhindre ”globalt klimakollaps” med nyt parti

Theresa Scavenius er lektor og forsker i klimapolitik ved Aalborg Universitet. Nu har hun stiftet partiet Momentum. (Pressefoto)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]”Skal vi løse klimakrisen på under 10 år, skal der en gennemgribende regulering til. Vi har ikke tid til at vente på en socialistisk revolution eller på, at alle omvendes til veganisme”, lyder det fra partistifter.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
I Danmark har vi hørt slagord som ”Mennesket først’. I USA ”America First”.
Nu kommer et dansk parti med slagordene ”Klimaet først”.
Partiet Momentum præsenteres i en Politiken-artikel under overskriften: Danmarks nye grønne parti vil tage danskernes røde bøffer og benzinbiler fra dem.
Det er den 36-årige Theresa Scavenius der står bag. Hun har tidligere været formandskandidat i Alternativet.
Spørger man Theresa Scavenius, har vi travlt:
– Skal vi løse klimakrisen på under 10 år, skal der en gennemgribende regulering til. Vi har ikke tid til at vente på en socialistisk revolution eller på, at alle omvendes til veganisme.
– Vi har ganske få år til at forhindre et globalt klimakollaps, og derfor skal vi omsætte det momentum, som klimabevægelserne og klimavidenskaben har skabt til politisk magt, siger hun til TV 2.
Theresa Scavenius er oldebarn af Fergus Roger Scavenius, der var lillebror til den radikale Erik Scavenius, der var statsminister i Danmark fra 1940-43.
Idéen til at starte partiet Momentum kom efter Theresa Scavenius for et års tid siden tabte valget om formandsposten for Alternativet til Josephine Fock.
I forvejen findes partierne Frie Grønne og Veganerpartiet, men Scavenius mener ikke at de tager sagen alvorligt nok:
– De andre partier har ikke vores ”klimaet først”-strategi, som betyder, at vi har opbygget en organisation, der er gearet til at løse klimakrisen fra bunden. Alle de andre grønne partier kommer ud fra en organisation, der bunder i velfærdsproblemstillinger eller dyrevelfærdsproblemstillinger. Det vi kommer med, er en særlig pakke, som kan løse klimakrisen, udtaler Scavenius til Politiken.
Theresa Scavenius mener at rationeringer med et klimakreditkort kan løse jordens akutte klimakrise. Således har hver dansker på et kort med en kvote, som er blevet rationeret af staten for blandt andet benzin. Og hvis man løber tør, så er det slut med at tanke sin bil.
Momentums holdninger i øvrigt er at dieselbiler skal være ulovlige og landbrug skal omlægges til gulerødder og kartofler.
Partiet Momentum mener at der skal ske en strukturel ændring af vores samfundet, hvor dele af erhvervslivet skal omstilles eller udgå.
– Og inden vi når helt derhen skal alt, der er klimabelastende rationeres, siger hun til Politiken.
Theresa Scavenius udgav i 2019 bogen Political Responsibility for Climate Change: Ethical Institutions and Fact-Sensitive Theory.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?