Efter afslørende rapport: Nu vil begge sider af Folketinget have kulegravet Afghanistan-skandalen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nu ønsker flere partier en uafhængig undersøgelse af forløbet med evakueringen af danskere i Kabul. 

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

Det skriver Berlingske

I onsdags kunne Berlingske afsløre via en rapport fra chefen for de danske styrker i Afghanistan, at der allerede den 16. juni blev advaret om, at Taliban kom tættere og tættere på Kabul, og at den afghanske hær var i opløsning. 

Den oplysning stemmer dog ikke overens med udenrigsminister Jeppe Kofods (S) fortælling om, at regeringen ikke havde de nødvendige informationer til at forberede sig på, at Taliban muligvis ville indtage Kabul. 

Af den grund ønsker en række partier – både røde og blå – i Folketinget at få foretaget en uafhængig undersøgelse af forløbet.

Michael Aastrup Jensen (V), der er næstformand for Udenrigspolitisk Nævn, bekræfter over for Berlingske, at man i Udenrigspolitisk Nævn ikke havde fået fremlagt disse meget væsentlige oplysninger. 

Det er på trods af, at regeringen er juridisk forpligtet til at rådføre sig med nævnet. 

– Jeg kan bekræfte, at vi i Udenrigspolitisk Nævn ikke har fået forelagt de oplysninger, som Berlingske i dag har bragt. Det undrer mig meget, for det er helt klart oplysninger, som vi burde have haft, lyder det fra næstformanden. 

Både forsvarsminister Trine Bramsen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod afviser at have været informeret med rapporten og dens indhold.

– Regeringen har et stort forklaringsproblem. Når operationen i Kabul forhåbentlig er overstået med succes, så skal vi til bunds i denne her sag. Det er helt klart Venstres ønske, at vi skal have en uafhængig, tilbundsgående undersøgelse af sagen, inklusive forløbet op til evalueringen. De nye oplysninger om denne rapport fra Afghanistan kalder på, at vi får belyst, hvem der vidste hvad, fortæller Michael Aastrup Jensen. 

[adning id="17957"]

Fik du læst?