Regeringen har givet sig og ændret stemmesedlens tekst til folkeafstemningen den 1. juni…

Skrevet af redaktionen

Nu ved vi da, det er et forsvarsforbehold vi skal stemme om. Regeringens manipulerende tekst til folkeafstemningen var trods alt for meget! Statsminister Mette Fredriksen var både informeret om- og havde godkendt teksten til stemmesedlen, der skulle bruges til afstemningen den 1. juni.

»Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?«

Det er en klart manipulerende tekst, fordi hverken ”EU” eller ”Forsvarsforbehold” nævnes.

Morten Messerschmidt – formand for Dansk Folkeparti og tilhænger af at bevare forbeholdet udtalte:

»At man hverken nævner EU, forbehold, militær eller hær i spørgsmålet, er helt forrykt. Jeg er fuldstændig overbevist om, at det er helt bevidst, for det var det samme, man gjorde ved afstemningen om retsforbeholdet.«

Kritikere af den originale tekst, henvendte sig til Folketingets Ombudsmand, der dog ikke ville udtale sig om så kontroversiel en sag.

Traditionelle fortalere for en stærk overnational styring af de europæiske stater, kunne ikke se noget som helt problem.

Udenrigsminister Jeppe Kofod mente teksten var helt i orden:

»Jeg synes, det er et meget klart og forståeligt spørgsmål. For det er jo det, vi stemmer om. Siger man ja, så står vi sammen med de andre 26 EU-lande. Siger man nej, så står vi udenfor,«

I går skete der så det, at Regeringen reagerede på kritikken og ændrede stemmesedlen til at rumme den her tekst:

»Vil du stemme ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved af afskaffe EU forsvarsforbeholdet«.

Det er en langt bedre formulering.

Hele sagen har været medvirkende til at flytte debatten fra det, det egentlig handler om: ” Hvad er konsekvensen af at afvikle dette forbehold?” Til anklager om manipulation fra regeringens side.

Man kommer måske bare til at tænke lidt på Poul Schlüter udtalelse fra 1986:

”Unionen er stendød – så stem bare ja!”

[adning id="17957"]

Fik du læst?