Afsløring ryster Christiansborg: “Regeringen har vildledt os alle”

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Et tilbageholdt notat i minksagen ryster Christiansborg og sår tvivl om grundlaget for aflivningen af de danske mink. Sundhedsminister Magnus Heunicke er indkaldt i samråd om sagen.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Da det i efteråret sidste år under et hektisk forløb blev besluttet, at alle danske mink – også de raske – skulle aflives, efterlyste flere partier i Folketinget det faglige grundlag bag beslutningen, der senere har vist sig at være i strid med Grundloven.
Dengang lød meldingen fra Sundheds- og Ældreministeriet, at oplysningerne om det faglige grundlag ikke var klar. Men den forklaring passede ikke, kan Berlingske nu afsløre.
Data var klar – men blev tilbageholdt
Minkene blev beordret aflivet, fordi den såkaldte “cluster 5”-mutation ifølge den socialdemokratiske regering udgjorde en trussel mod coronavaccinernes virkning.
Partier på begge sider af den politiske midte ville se de data, der lå bag denne vilde udmelding, som statsminister Mette Frederiksen kom med på et pressemøde den 4. november 2020. 
Men de pågældende data var ikke klar, lød det dengang fra ministeriet. Dog viser det sig nu, at der allerede den 2. november 2020 blev sendt et notat med netop de data, som andre partier efterspurgte, fra Statens Serum Institut til Sundheds- og Ældreministeriet.
Det fremgår ifølge Berlingske af en redegørelse fra selvsamme ministerium, der er dateret den 18. november 2020.
Notat afslører: Minkmutation var ikke den trussel, regeringen påstod
I dette notat skriver Statens Serum Institut bl.a., at forskere tog betydelige forbehold ift., om minkmutationen udgjorde en vaccinetrussel. 
Samtidig blev det understreget, at alle resultater var “foreløbige”.
Alt sammen information, der ville have været afgørende for Folketingets øvrige partier at få indblik i, og som kunne have . Men den information blev tilbageholdt.
Havde politikerne haft notatet i hånden, havde de kunne se, at regeringens frygt for minkmutationen var stærkt overdreven, lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspolitik og sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.
– Man ville muligvis også vide, at truslen mod en vaccine i virkeligheden var meget beskeden, for nu at sige det diplomatisk, siger han til Berlingske.
Siden er det da også blevet slået fast, at minkmutationen ikke udgjorde den vaccinetrussel, som regeringen påstod, den var.
Grundlaget for aflivningen af alle danske mink virker derfor stadigt mere tyndt.
Hård kritik fra begge fløje i Folketinget
Afsløringerne mødes med hård kritik fra begge fløje i Folketinget.
– Jeg ved jo ikke, hvem der havde de informationer, og om de ikke er kommet videre i systemet, og hvorfor jeg ikke bliver orienteret om, at de har data liggende. Det skal jeg have at vide. Det er vigtig viden, der har ligget derovre og ikke er blevet fremvist for Folketinget og eksperter. Det er alvorligt, siger Radikale Venstres sundhedsordfører Stinus Lindgreen til Berlingske.
Han har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd for at udfritte ham om sagen.
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl var blandt dem, der også efterspurgte det faglige grundlag bag minkaflivningen. 
– Det kunne vi ikke få, og en second opinion var der ikke tid til. I stedet har regeringen kørt solo, holdt afgørende oplysninger tilbage for Folketinget og – tyder alt på – vildledt os alle, siger han til Berlingske.
Også Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen er rystet. 
Han kræver en tilbundsgående undersøgelse af hele forløbet omkring aflivningen af de danske mink.
– Hvem har sagt hvad og til hvem, og hvorfor skal det hemmeligholdes for Folketinget? Jeg synes, at de her oplysninger ødelægger al den tillid, der er nødvendig, når der træffes så store beslutninger, siger han til Berlingske.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?