Cheføkonom afviser forslag om coronaskat: "Det er ren jantelov"

Mads Lundby Hansen. (Pressefoto/CEPOS)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]SF’s forslag om en særlig “coronaskat” er ren jantelov, lyder det fra cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Socialistisk Folkeparti ser en fidus i at opkræve de rigeste danskere og de største virksomheder her i landet en særlig “coronaskat”, fortæller partiets skatteordfører Carl Valentin.
Skatten, der skal fungere som en engangsbetaling, skal ifølge den 28-årige SF’er bruges til at betale regningen efter coronakrisen.
Danskerne er allerede ramt af 35 unødvendige skattestigninger
Men forslaget om en coronaskat er en dårlig idé, mener tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Det skyldes bl.a., at danskerne i forvejen er ramt af en større mængde skattestigninger, som er blevet indført under den socialdemokratiske regering.
– Jeg opfatter SFs forslag som et misundelsesforslag. Nogle virksomheder og personer er kommet godt gennem corona og nu skal de straffes via højere skat. Det er ren jantelov og rigtig dårligt for dansk økonomi og arbejdspladser.
– Det er en dårlig ide at foretage en engangsbeskatning af store virksomheder og velhavende personer. Og rent statsfinansielt er der slet ikke brug for nogen som helst form for coronaskat. 
– Hverken for store virksomheder, rige danskere eller nogen som helst andre. Danskerne er allerede ramt af 35 unødvendige skattestigninger fra Mette Frederiksen. Og der er slet ikke brug for en coronaskat oveni, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.
Du kan se en oversigt over Mette Frederiksens 35 skattestigninger her.
Samlet løber disse skattestigninger op i en regning på omkring 12 milliarder kroner. Det svarer til en skattestigning på ca. 2.000 kroner i gennemsnit pr. dansker.
Cheføkonom: Nej tak til både coronaskat og formueskat 
Mads Lundby Hansen påpeger, at den danske økonomi generelt er sund, takket være reformer fra borgerlige regeringer. Derfor er der slet ikke behov for en coronaskat til at betale den massive regning efter nedlukningen af Danmark, siger han.
– Som følge af de borgerlige regeringers reformer er de offentlige finanser nemlig så bundsolide, at de kan absorbere coronagælden uden at der efterfølgende skal udstikkes en regning til danskerne.
– De offentlige finanser er overholdbare svarende til 1 procent af BNP. Det indebærer, at staten på længere sigt oparbejder en stor formue. Dermed er der rigelig råd til at de offentlige finanser kan absorbere coronastødet til de offentlige finanser. Selv når man indregner den ekstra gældsstiftelse som følge af cooronakrisen vil vi have overholdbare offentlige finanser, siger Mads Lundby Hansen.
Mads Lundby Hansen tager samtidig afstand fra Carl Valentins og Socialistisk Folkepartis forslag om at indføre en permanent formueskat. 
Tilbage i 1996 afskaffede den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen den daværende formueskat på 1 procent på formuer over 1 millioner kroner. 
Og formueskatten er lige så dårlig en idé i dag som i 1996, lyder det.
– En formueskat oveni vil være voldsom, og jeg tvivler på, at en formueskat i Danmark vil generere et provenu. Konsekvensen vil være færre investeringer og formueflugt og et betydeligt velstandstab, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?