Coronapas: Kviktest kan erstatte vaccine

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Hvis du har været smittet, og nu er rask – eller hvis du i det hele taget bare er rask, hvilket en kviktest kan afgøre – så skal du kunne færdes frit til festivaller, i biografer og restauranter.
Adgangen til friheden kaldes et digitalt coronapas, og det er et system på linje med et digitalt kørekort i mobiltelefonen. Her samles oplysninger om, at man kan dokumentere man er rask – det kan en kviktest afgøre – om man er immun, eller om man er vaccineret.
Det er Dansk Industri, der står bag dette forslag, og de mener regeringen bør justere sin teststrategi hurtigst muligt. Hvis langt flere danskere tager en kviktest, vil det kunne få genåbnet samfundet hurtigere.
– Vi kan ikke som samfund vente på, at alle bliver vaccineret. I DI mener vi, at regeringen bør justere teststrategien. Vi skal bruge kviktest langt mere offensivt og teste langt flere. Kviktest har en meget høj grad af sikkerhed, viser dansk studie. Derfor bør vi bruge det som et værktøj til genåbning af samfundet, siger vicedirektør Henriette Søltoft.
Meldingen fra DI kommer nu, fordi et nyt dansk studie har slået fast, at kviktest er sikkert at anvende, og fordi en række eksperter har anbefalet at erstatte de såkaldte PCR-test med kviktest.
– Vi er enige med eksperterne. Kviktest er et vigtigt værktøj til genåbning af vores samfund – når det, som vi foreslår, kombineres med et coronapas, siger Henriette Søltoft.
– Kviktest er helt oplagt at bruge i coronapasset. På grund af det hurtige svar kan du bruge passet som adgangskort til virksomheder, skoler og oplevelsesøkonomien og dermed til en hurtigere genåbning af vores samfund.
– Og et coronapas baseret bl.a. på kviktest kan være med til at få genstartet den eksport, som vi er så afhængig af indtægterne fra til vores velfærdssamfund, siger Henriette Søltoft.
Antallet af stationære testcentre falder fra 1. februar som følge af et nyt udbud, gennemført af regionerne.
– Det betyder at mange borgere får længere afstand til at få en kviktest. Det er den forkerte vej at gå. I stedet bør man fastholde de stationære testcentre, samtidig med at man udbygger med mobile, siger Henriette Søltoft, skriver DI i en pressemeddelelse.
Dansk Industri vil i den kommende tid udvikle en løsning med et digitalt coronapas i Danmark i samarbejde med regeringen og Dansk Erhverv. Den teknologiske løsning til coronapasset forventes at være klar om tre til fire måneder.
Passet skal i første omgang bruges til erhvervsrejser, men den socialdemokratiske regering er ikke afvisende over for at bruge passet indenrigs også – f.eks. i restaurationslivet og lignende.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?