Coronaprognoserne har ramt forkert igen og igen: Nu svarer ekspertgruppen bag på kritikken

Ekspertgruppe: Kritik af beregninger er ikke retvisende

Forskere fra en ekspertgruppe under Statens Serum Institut (SSI) svarer igen på den politiske kritik, gruppens beregninger for indlagte og smittede har været udsat for.

Særligt har en beregning af, hvor mange indlagte der ville være i april, været under beskydning.

I februar blev et scenarie med 870 indlagte nævnt. Det endte med langt fra at være virkeligheden.

Men udlægningen af beregningerne har ikke været retvisende, skriver fem forskere fra gruppen i et debatindlæg. Det er offentliggjort på instituttets hjemmeside.

– Faktuelt var estimatet fra SSI, at ved yderligere genåbning ville der i midten af april være mellem 34 og 360 nye indlagte om dagen.

– Det store spænd afspejler først og fremmest den lange fremskrivningstid, men også utallige usikkerheder omkring kontakttal, adfærd, testniveau, nedlukninger og så videre.

– Tallene skal derfor relateres til, hvilke tiltag der gøres. Rapporten nævner specifikt, at sæsonvariationen endnu ikke var bestemt, og at når denne effekt inkluderes, vil det reducere estimatet, hedder det i indlægget.

Kritikken er primært kommet fra blå partier. Søren Pape Poulsen, De Konservatives leder, har flere gange udtalt sig om beregningerne.

– Jeg tager de her beregninger som et bud. Ikke som noget, vi skal holde os 100 procent til. Og jeg tillader mig at mene, at det er politiske valg at træffe, sagde han i marts.

Kommentaren omhandlede netop en forudsigelse for indlæggelser i april.

Indlægget er underskrevet af Troels Christian Petersen, Carsten Kirkeby, Lasse E. Christiansen, Kaare Græsbøll og Matt Denvood.

De er alle eksterne medlemmer af SSI’s ekspertgruppe for modelberegninger.

Desuden understreges det i indlægget, at det er svært at spå om fremtiden.

– Man forventer jo heller ikke, at DMI kan forudsige vejret præcist en måned ud i fremtiden, eller at Finansministeriet kan sige, hvor mange penge der vil være i statskassen om ti år, skriver forskerne.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?