Dansk Industri klar med ny model: Sådan undgår vi hårde nedlukninger af erhvervslivet

Dansk Industri foreslår flere arealkrav før butiksnedlukninger
Foto: Pixabay

Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), efterspørger nu større fleksibilitet i modellen for kommunale nedlukninger.

Ifølge DI rammer nedlukningerne hårdt og unødigt skævt i butikker, som er udsat for konkurrence fra butikker i nabokommunerne.

Derfor skal der ses på, om man ved stigende smitte for eksempel kan indføre skærpede arealkrav i butikkerne, før det ender i en komplet nedlukning.

Det siger Sidsel Dyrholm Holst, branchedirektør i DI Handel, som er DI’s branchefællesskab for handelsvirksomheder.

– Vi synes selvfølgelig, det er vigtigt, at vi laver hurtige og målrettede tiltag for at inddæmme og opspore smitte, når den stiger meget i enkelte områder af Danmark.

– Men vi kan også bare se nu, at der er mange af de her restriktioner, der rammer meget bredt og skævt i forhold til den virkelighed, som virksomhederne står i.

– Så vi anbefaler, at man ser lidt mere fleksibelt på det. Og at man udviser noget større tillid til, at virksomhederne jo faktisk tager rigtig meget ansvar hver dag og gør en kæmpe indsats for at begrænse og bekæmpe smitte, siger hun.

Det er en nedlukning i Hørsholm Kommune i Nordsjælland, som har fået Dansk Industri til at reagere.

Her er butikker og restauranter blevet omfattet af en nedlukning, der er trådt i kraft i weekenden, fordi Hørsholm har flere end 250 smittede per 100.000 indbyggere over syv dage. Det er tilfældet, selv om der tages højde for, hvor mange der testes i kommunen.

Beslutningen er truffet efter anbefaling fra Epidemikommissionen og med opbakning fra Folketingets Epidemiudvalg. Der er altså ikke tale om en automatisk nedlukning på samme måde som for eksempel skoler og fritidsinstitutioner.

Alligevel mener DI, at man bør kigge på for eksempel at fordoble kravene til, hvor mange mennesker der må være i de enkelte butikker, før man når dertil, hvor de lukkes.

For hver eneste dag, butikkerne er lukket, taber de omsætning – og potentielt også kunder, siger Sidsel Dyrholm Holst.

– Det absurde er, at mange af de her butikker ligger lige på grænsen mellem kommunerne. Det vil sige, at der ligger nogle konkurrerende butikker få hundrede meter væk, hvor kunderne jo kan tage over i stedet for og handle, siger branchedirektøren.

En kommunes incidenstal skal som udgangspunkt have ligget under 250 i en uge, før skoler og butikker kan åbne igen.

Ud over Hørsholm ligger Brøndby Kommune uden for København og Holstebro Kommune i Vestjylland ikke langt fra at kunne blive lukket ned med smittetal på henholdsvis 174 og 154 den seneste uge. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?