[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10014″ img_size=”1200×436″][vc_column_text]
Den nye voldtægtslov er forkert – og udansk
En samtykkebaseret lov om voldtægt bringer friheden i fare, advarer Lara Waters. Det bliver et skridt væk fra retssikkerhed og frisind.
Af Lara Waters, jurist, kandidat for LA
Nu man har læst regeringens lovforslag til en ny lov om voldtægt, er der grund til bekymring. Og nej, der er ikke tale om, at man skal bruge Nem-ID, før man knalder, som den karikerede kritik lyder. Problemet er, at regeringens nye lov kommer til at skabe stor forvirring om, hvad samtykke er og kan føre til indskrænkninger i danskernes seksuelle frihed.
I dag siger loven, at det er voldtægt, hvis man anvender vold eller trusler om vold, eller hvis den ene ikke er i stand til at sætte sig imod. Det er naturligvis ulovligt at tvinge nogen til sex, og det er noget, alle kan forstå. Til gengæld er den foreslåede samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse meget vag. Det skaber uklarhed over, hvad der udgør et samtykke, og dermed hvad der er voldtægt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10007″ img_size=”300×300″][vc_column_text]Lara Waters er jurist og ph.d.-studerende på KU, og hun er opstillet af Liberal Alliance til kommunalvalg på Frederiksberg.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Ifølge bemærkningerne til den nye lov bliver der ikke stillet nogen krav om, at samtykke skal være udtrykt direkte eller på en bestemt måde. Det vil sige, der mangler formelle rammer for at dømme eller frikende, og at det vil komme an på en samlet vurdering. Det betyder videre, at retten skal finde ud af, hvilke momenter taler for, at der var samtykke eller ej.
Bizarre situationer på vej
Siden det ikke er muligt at læse folks tanker, og fordi ”samtykke” indebærer et ja til noget, vil domstolen lægge vægt på de forhold, der evt. kan tolkes som et samtykke. Det bliver en svær og risikabel vurdering, fordi vi ikke alle sammen fortolker det samme på samme måde. Fordi alle mennesker er forskellige, også i sengen, sender vi forskellige budskaber om lyst eller vilje til sex, ligesom situationerne kan være anderledes.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Resultatet bliver, at retssystemet åbner en ladeport for usikkerhed og retlige standarder, der bygger på en bestemt seksualmoral, der er forskellig fra person til person. En bestemt handling, lyd eller formulering kan derfor ende med at blive dømt anderledes, end den fungerer i sammenhængen.
Hvad med den situation, hvor den ene part ikke er klar over, hvad den vil, og derfor sender blandede signaler? Kommer vi til at straffe den anden part, fordi ansvaret for at burde have indset noget alene ligger på dem? Det har bl.a. været en pointe fra den norske juraprofessor Jørn Jacobsen. Resultatet bliver, at meget pludselig kan være voldtægt.
Problemet handler ikke kun om tiltaltes retssikkerhed, men også vidnets eller offerets ve og vel. Når samtykke f.eks. kan bestå i ”nydende lyde” eller bestemte bevægelser – hvad der fremgår af lovforslagets bemærkninger – vil det være nærliggende, at disse skal gengives og endevendes i retssalen. Tænk, hvor ydmygende eller endda traumatiserende det vil være som offer at skulle gengive de ting for retten, siddende i vidnestolen foran den person, man har anmeldt.
Sporene skræmmer i udlandet
De kommende problemer med samtykkelovgivning er ikke kun hypotetiske størrelser. Vi ser dem allerede i lande omkring os. Storbritannien lægger vægt på samtykke (’consent’) som noget, der bedst kan beskrives som moralske vurderinger af seksuel adfærd. Her betyder det f.eks. noget, om der er aldersforskel, eller hvilken religiøs tro folk har. Dette er victorianske normer trukket ned over et retssystem, hvor det ikke hører hjemme.
Har vi lyst til det i Danmark? Jeg siger nej. Der er grænser for, hvor langt myndighederne skal ind i soveværelset. Danmark var det første land i verden at lovliggøre pornografi og første land i verden til at indføre registrerede partnerskaber. Vi bør ikke i dag gå i modsat, ufri retning – det er faktisk udansk.
Voldtægt og andre seksuelle overgreb er naturligvis forkastelige. Og det er rigtigt, at den nuværende praksis ikke altid er tidssvarende. Idéen bag en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse føles umiddelbart god. Men vores retssikkerhed og hensyn til de involverede burde aldrig vige for regeringens trang til at føre symbolpolitik. Det er i sidste ende et indgreb mod danskernes frihed.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3637″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9276″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9860″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]