”Det rene ragnarok”: Udvalget, der skal holde regeringen i ørerne, bliver presset til det yderste

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Svarfristerne for Folketingets epidemiudvalg er så korte, at flere af udvalgets medlemmer mener, at de ikke kan passe deres arbejde og indføre den nødvendige kontrol med regeringen.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Lørdag formiddag klokken 8:54.

Dette er et eksempel på et af de tidspunkter, hvor medlemmerne fra folketingets Epidemiudvalg har været udsat for pludselig at skulle tage stilling til nye indgreb fra regeringens side.

Medlemmerne i Epidemiudvalget kan risikere at få tilsendt en pludselig e-mail uden varsel på en lørdag formiddag, som de har blot to timer til at besvare.

Hvis de ikke når at besvare deres e-mail i løbet af de to timer, vil de indirekte medvirke til, at reglerne træder i kraft.

Det kan Berlingske berette.

Askillige gange er medlemmerne af Epidemiudvalget også blevet bedt om at forholde sig til bekendtgørelser blot fem minutter før et udvalgsmøde eller under et udvalgsmøde, hvor de skal svare, inden mødet er slut.

Det oplyser Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige, som er blandt de af Epidemiudvalgets medlemmer, der er dybt utilfredse med arbejdsbetingelserne.

Han mener at de ofte har fået så så kort tid til at læse materialet, sætte sig ind i emnet og stille spørgsmål, at udvalget reelt ikke har mulighed for at kunne udføre den nødvendige parlamentariske kontrol af regeringen.

– Det er et kæmpe demokratisk problem. Det er ofte nogle vidtgående regler, som går igennem udvalget, og vi når dårligt at spørge ind til dem, før de er virkelighed.

– Hr. og fru Danmark aner derfor heller ikke, om beslutningerne er sundhedsfaglige eller rent politiske.

– Når helt nye sager bliver sendt ud under et møde med krav om, at du skal svare, inden mødet er slut, eller når man får to timer til at svare en lørdag formiddag, er det jo ikke et hurtigarbejdende udvalg. Så er det en regering, der presser sine ting igennem uden respekt for Folketingets arbejde.

Lars Boje Mathiesen gør også opmærksom på Epidemiudvalgets arbejdsvilkår i et Facebook-opslag, hvor han mener, at selvom regeringen har loven på deres side til at kunne gøre dette, skal man ikke samtidig forsøge at bilde befolkningen ind, at der er tale om en reel parlamentarisk kontrol med regeringen.

Også Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører og medlem af Epidemiudvalget, betegner arbejdsvilkårene i udvalget som værende ”forfærdelige”.

– Vi får et omfattende materiale forud for hver sag, og der er tale om tunge, tekniske og juridiske tekster, som vi kun kan tilgå personligt fra vores pc’er.

– Som regel får vi materialet, få timer før vi skal behandle sagerne, og nogle gange kommer det bogstaveligt talt under det møde, hvor sagerne er på dagsordenen. Eller vi får det på mail en søndag med svarfrist mandag morgen. Det er det rene ragnarok, siger Liselott Blixt.

Hun mener, at det går ud over kvaliteten i deres arbejde, og at det er uacceptabelt, eftersom tingene der skal træffes beslutninger om er af vidtgående karakter.

Det drejer sig om nedlukning af erhvervslivet og nye restriktioner, som kan gå ud over en masse mennesker.

Hun kan heller ikke afvise, at der vil kunne gemme sig noget vigtigt i et bilag, som de overser. Hun indrømmer samtidig, at hun en enkelt gang har måtte undlade at svare, da hun var i tvivl om, hvorvidt hun havde det fulde overblik over emnet.

Socialdemokratiets sundhedsordfører og medlem af Epedemiudvalget, Rasmus Horn Langhoff, indrømmer, at udvalget har svære betingelser:

– Vi står i en pandemi, hvor tid er den væsentligste faktor. Parlamentarisk giver det nogle hårde arbejdsbetingelser for udvalget.

– Det er det ærlige svar, ja. Men jeg oplever, at det fungerer. Det betyder dog ikke, at det ikke kan blive bedre.

[adning id="17957"]

Fik du læst?