Direktør åbner for afgørende debat: Vi skal betale for velfærd

Kent Damsgaard, direktør i Forsikring & Pension. (Pressefoto)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I fremtiden bliver det nødvendigt, at danskerne køber privat velfærd, lyder det fra direktør i forsikrings- og pensionsbranchen. Tænketank bakker op.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
– I dag vil folk gerne betale for et rigtig godt brød og endda stå i kø for det. Når folk vil det i deres privatsfære, så vil de det også i forhold til den offentlige service.
Sådan lyder ordene fra Kent Damsgaard, direktør i brancheforeningen Forsikring & Pension, i et interview med Berlingske.
Han åbner op til forhandlingerne om en ny velfærdslov for en debat om, hvordan fremtidens velfærdsservice til danskerne skal sikres. 
Spørger man Kent Damsgaard, bør forsikrings- og pensionsbranchen inddrages langt mere, og danskerne bør fremover have mulighed for selv at betale, så de er sikret bedre velfærd. 
Regeringens velfærdslov er ikke nok
Regeringen er på vej med en velfærdslov, som betyder, at udgifterne til velfærden i Danmark til enhver tid skal følge det såkaldte demografiske træk. Flere ældre vil udløse flere penge til kommuner og regioner.
Det vil med andre ord føre til markant stigende udgifter til den offentlige sektor og deraf følgende højere skatteprocenter.
Men det er ikke den rigtige vej frem, lyder det fra Kent Damsgaard.
Derfor mener branchedirektøren, at der er behov for, at private aktører træder til og i højere grad leverer velfærdsløsninger.
– Det er en nødvendig forudsætning for, at kernevelfærden kan bestå. Men befolkningens forventninger stiger jo, i takt med at vi i samfundet bliver rigere og rigere. Man leverer heller ikke den samme kvalitet i dag, som man gjorde for 30 år siden. Det ville ingen være tilfredse med, siger han til Berlingske.
Kent Damsgaard ser ind i en fremtid, hvor velfærden bliver udfordret dels af flere ældre og dels af stigende forventninger. Det skaber udfordringer for den statslige kernevelfærd.
– Når den kernevelfærd bliver udfordret, så har vi som branche en pligt til at hjælpe og afklare, hvor vi kan byde ind yderligere i forhold til, hvad vi gør i dag, siger han.
Vil gøre, som man gjorde for 30 år siden
Kent Damsgaard henviser til dengang, man for 30 år siden etablerede arbejdsmarkedspensionerne. 
De ændrede danskernes pensionsforhold, så de i dag består af dels en folkepension til alle, obligatoriske arbejdsmarkedspensioner og så private pensionsopsparinger.
Branchedirektøren ser en fremtid for sig, hvor velfærdssystemet på samme måde består af en skattefinansieret, statslig kernevelfærd og så en række private løsninger, som lønmodtagere kan få adgang til via forsikringer.
Allerede i dag tegner danskerne en lang række forsikringer, der dækker velfærdsområder lige fra sundhedsforsikringer til ulykkes- og arbejdsløshedsforsikringer.
Tænketank: Rigtig god og perspektivrig melding
Hos tænketanken CEPOS hilser man Kent Damsgaards udmelding velkommen. Tænketankens cheføkonom Mads Lundby Hansen mener ikke, at højere skatteprocenter og en større offentlig sektor er vejen frem.
– Det er en rigtig god og perspektivrig melding fra Kent Damsgaard. Højere skatteprocenter og en større offentlig sektor er selvfølgelig ikke svaret på bedre velfærdsservice. Det er svært at komme videre ad den vej. 
– Svaret er i stedet, at forsikrings- og pensionsbranchen leverer nye spændende private løsninger inden for plejehjem, ældrepleje, sundhed mv. Pensionsbranchen har vist, at man har kunnet levere store private pensioner til en meget stor andel af arbejdsstyrken. Man kan også levere på privat velfærdsservice. Det bør politikerne være åbne for, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?