Dobbeltstraf til endnu en coronademonstrant: 23-årig får et år og tre måneders fængsel

23-årig får dele af straf fordoblet efter corona-demo
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er en rolig mand, som tirsdag eftermiddag får udmålt en straf på et år og tre måneders fængsel ved Københavns Byret for sin rolle ved urolighederne under en demonstration i København den 9. januar.
Det var en enig domsmandsret, som afsagde dommen.
Den 23-årige blev kendt skyldig i at kaste sten mod politiet, grov forstyrrelse af den offentlige orden, for forsøg på grov vold og for at tilskynde andre til at angribe politiet.
Anklageren havde krævet, at den særlige bestemmelse i paragraf 81d blev taget i anvendelse. Den fordobler straffen for visse forbrydelser, hvis de er relateret til corona.
Retten valgte at bruge bestemmelsen i de fleste af forholdene, men valgte ikke at bruge den i forholdet om forsøg på grov vold.
Under demonstrationen råbte manden “fucking luder” til politiet, og han kastede tre sten mod betjentene.
Demonstrationen mod coronarestriktioner den 9. januar udviklede sig voldsomt. Der blev brugt kanonslag, fyrværkeri, dåser, sten, fakler, cykler og flasker mod politiet.
16 betjente kom til skade.
Den 23-årige mand nægter sig skyldig. Under sin forklaring siger han, at det ikke var hans hensigt at kaste sten efter politiet.
– Jeg var frustreret, fordi jeg følte mig fanget til demonstrationen, derfor kastede jeg småsten mod busstoppestedet, forklarer manden om situationen.
I sin procedure kalder senioranklager Tanja Søderlund mandens forklaring utroværdig. Hun mener, at en video optaget af betjente under demonstrationen viser meget målrettede kast mod politiet.
– Den tiltalte har tydeligvis efterrationaliseret. Han har set på, hvad han ikke kan komme uden om, nemlig stenkastene, og kommet med en forklaring på dem, siger hun.
Retten tog som nævnt paragraf 81d i brug i forhold til en del af den 23-åriges forbrydelser.
Bestemmelsen blev indført, fordi man frygtede optøjer i gaderne under epidemien, og at politiet kunne blive udsat for vold og trusler, når det skulle håndhæve coronareglerne.
Fredag blev en kvinde, der ved samme demonstration blandt andet opfordrede til at smadre byen på en ikkevoldelig måde, som den første dømt efter paragraf 81d i sager, der ikke handler om svindel med hjælpepakkerne.
Manden overvejer nu om han vil anke dommen til landsretten.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?