Dokumenter afslører: Han har ansvaret for den ulovlige mink-ordre

Justitsminister Nick Hækkerup under pressemøde om status på covid-19, genåbning og lokale nedlukninger, i Eigtveds Pakhus i København, torsdag den 25. marts 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Justitsminister Nick Hækkerup har tidligere påstået, at han ikke havde noget at gøre med den ulovlige ordre om at aflive alle danske mink. Men det passer ikke, afslører en række interne dokumenter.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
Skandalen fra sidste år om den ulovlige aflivning af alle danske mink er stadig ved at blive afdækket i den såkaldte granskningskommission, som er blevet nedsat til formålet.
Centralt i minskandalen er en instruks til Rigspolitiet om at indlede arbejdet med at slå alle danske minkbesætninger ned, selvom der ikke var lovhjemmel til det.
Denne instruks vurderes af flere jurister at være i strid med Grundloven.
Regeringen gør det svært for befolkningen og pressen at få indsigt i, hvem der stod bag denne ulovlige ordre. Statsministeriet afviser nemlig at udtale sig, og regeringen har også valgt at mørklægge sagen.
Alligevel kan Politiken på baggrund af en aktindsigt nu afsløre, at det var Justitsministeriet, der stod bag den ulovlige ordre.
Denne afsløring er i direkte modstrid med justitsminister Nick Hækkerups tidligere påstand om, at han ikke stod bag ordren.
Dokumenter får justitsministers påstand til at falde fra hinanden 
Aktindsigten afslører, at Rigspolitiet allerede inden det famøse pressemøde den 4. november 2020, hvor minkene blev beordret aflivet, fik tilsendt dokumenter fra Justitsministeriet.
Blandt disse dokumenter er et med overskriften “Tiltag til aflivning af mink”. 
Dette dokument har endda været lagt på myndighedernes fælles hjemmeside coronasmitte.dk, og det lå til grund for Politikens anmodning om aktindsigt. 
Som første punkt i dokumentet hedder det: “Der skal ske aflivning af alle mink i Danmark”.
Det fremgår videre, at der skal “iværksættes en nødplan for aflivning”, og at det skal ske “under ledelse af Rigspolitiet”.
Man kan ikke læse, præcis hvem der har skrevet dokumentet. Men ifølge Frederik Waage, der er professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, må dokumentet opfattes som en instruks, når det kommer fra Justitsministeriet.
– Hvis vi lægger til grund, at de her papirer bliver sendt fra Justitsministeriets departement til Rigspolitiet, så er det Justitsministeriet, der sætter det i gang. Så er det Justitsministeriet, der giver Rigspolitiet en ordre, og så er Justitsministeriet også ansvarlig for, at ordren er lovlig.
– Man kan populært sagt ikke bare give rigspolitichefen aben, når det er Justitsministeriet selv, der har givet ham ordren, siger han.
Justitsministeren ønsker ikke at udtale sig om sagen, skriver Politiken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?