Efter kritik af "misvisende" og "kunstigt høje" smittetal: Seruminstitut ændrer metode

SSI adskiller PCR- og lyntest i ny opgørelsesmetode
Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Statens Serum Institut oplyser, at opgørelsesmetoden ændres, så man kan kende forskel på PCR-test og lyntest i opgørelsen over smittede med coronavirus.
Fremover vil det være muligt at se, hvor mange af de bekræftede smittetilfælde, der er fundet via statens PCR-test, og hvor mange der er fundet igennem lyntest ved private udbydere.
Ændringen sker for at sikre, at de, der tager en PCR-test, efter at de har fået et positivt svar ved en lyntest, ikke tæller med i smittetallene mere end én gang.
Den nu skrottede metode har mødt massiv kritik for at være misvisende og holde smittetallene “kunstigt høje” fra flere eksperter.
Bl.a. Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, har kritiseret metoden, hvor PCR-test og lyntest blev blandet sammen.
– Med den fejlmargin, der er på kviktest, risikerer vi skæve og alt for høje daglige smittetal. Hvis der tages 100.000 kviktest hver dag, kan 500 af svarene vise, at personen er positiv – uden at være det, siger han til Jyllands-Posten.
Overfor Berlingske har Peter Kamp Busk, lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet, beskyldt Statens Serum Institut for bevidst at offentliggøre misvisende smittetal.
– Lige nu offentliggør man bevidst et forkert tal. Det dur altså ikke. Hvis jeg gjorde det, ville det være videnskabelig uredelighed. Nu er de daglige smitteopgørelser ikke en videnskabelig publikation, men det ligger helt dybt i videnskabsfolk, at man ikke skriver et tal, når man ved, at det er forkert.
Statens Serum Institut imødekommer nu kritikken i en udmelding fra instituttets faglige direktør.
– Hvis den efterfølgende PCR-test er negativ, bliver det positive testresultat imidlertid ikke annulleret i overvågningen. På den måde kan antallet af positive test blive alt for højt, siger SSI’s faglige direktør, Tyra Grove Krause, om den nuværende model.
Indtil nu har man defineret et covid-19-tilfælde som en person, der har fået et positivt testsvar.
Det gælder uanset, om det positive svar kommer fra en PCR-test eller en antigentest. Denne definition er i tråd med, hvad de internationale sundhedsmyndigheder anbefaler.
Ifølge SSI vil ændringen træde i kraft inden for “en uges tid”.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?