Facebook forvekslede kritik af Socialdemokratiet med “hadtale” – og slettede opslag

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Facebooks forsøg på at bekæmpe ”had” med kunstig intelligens på platformen rammer igen og igen ganske legitime, kritiske opslag.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

På opfordringer fra store virksomheder og diverse interesseorganisationer, har Facebook de seneste år haft øget fokus på at censurere, fjerne og nedgradere indhold på deres platform, som de betegner som værende af ”problematisk” eller ”hadefuld” karakter.

Som værktøj i denne proces anvendes algoritmer med kunstig intelligens, der har til formål at opdage de ”hadefulde” opslag. 

Dermed kan Facebook totalt fjerne eller nedgradere disse opslag, således at de ikke bliver vist til brugerne, medmindre man aktivt søger efter dem. 

Dette kan Facebook gøre uden at personen bag opslaget bliver informeret om det eller får mulighed for at klage.

Det oplyser Politiken.

Gang på gang sker det dog, at kritiske opslag, som er fuldt ud legitime, enten bliver fjernet eller nedgraderet på platformen.

Det seneste eksempel så man for nyligt i Danmark, hvor en bruger fik slettet sin kommentar, hvori han kritiserede Socialdemokratiet i København for at støtte op om etableringen af den kunstige halvø Lynetteholm.

Et projekt, som Facebookbrugeren bl.a. betegner som et ”galskabsprojekt”.

Det er dybt problematisk for demokratiet og den offentlige debat, at Facebooks tolerance for ”problematiske” ytringer er så lav, at det går ud over almindelige danskeres politiske ytringer.

Det mener Tobias Bornakke, ph.d. i digitale data og konsulent i Analyse & Tal.

– Det er i realiteten en hemmelig censur, og det er hamrende farligt for demokratiet, siger han således til Politiken.

Han påpeger, at Facebook holder politiske bevægelser nede, uden at de overhovedet opdager det eller får mulighed for at klage over det. 

Hvor mange danskere, der bliver fejlagtigt ramt af Facebooks censur og moderation er svært at sige. Facebook oplyser nemligFoto over for Politiken, at man ikke har tal på, hvor mange opslag, der bliver berørt af nedgradering.

[adning id="17957"]

Fik du læst?