Feriepenge er en ydmygelse af borgerne

Feriepengeordningen er udtryk for den formynderiske og umyndiggørende barnepigestat, som vi alle bør gøre oprør imod, siger Claes Kirkeby Theilgaard.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8381″ img_size=”1020×436″][vc_column_text]

Feriepenge er en ydmygelse af borgerne

Feriepengeordningen er udtryk for den formynderiske og umyndiggørende barnepigestat, som vi alle bør gøre oprør imod, siger Claes Kirkeby Theilgaard.
Af Claes Kirkeby Theilgaard, chefredaktør på Netavisen 180Grader
På det seneste har der været en heftig debat om feriepengene. Det skyldes, at politikerne i forbindelse med den nye ferielov valgte at indefryse hele 100 milliarder kroner af danskernes egne feriepenge.
I første omgang var det planen, at disse feriepenge skulle indefryses i fonden med det mundrette navn “Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler”. Landets lønmodtagere kunne så allernådigst få udbetalt feriepengene, den dag, de gik på pension.
Selve indefrysningen af feriepengene skabte i sig selv en del debat. Men så ramte coronakrisen og den dertilhørende økonomiske nedtur som følge af nedlukningen af det danske samfund, og så tog debatten til i styrke.
Hurtigt kom der krav om, at feriepengene skulle udbetales for at sætte gang i økonomien. Et borgerforslag opnåede endda flere end 50.000 underskrifter og blev derfor taget op til diskussion i Folketinget.
Nu bliver en del af de indefrosne feriepenge så udbetalt. Ikke dem alle, men en del. Tre ud af fem ugers feriepenge er på vej til danskerne, svarende til 60 milliarder kroner.
Selvom det er bedre end ingenting, er mange langtfra tilfredse. Det tror jeg skyldes et dybereliggende ønske hos rigtigt mange danskere: nemlig, at feriepengeordningen fuldstændigt afskaffes.
I debatten om de indefrosne feriepenge har mange undret sig over, at staten overhovedet skal spare op til din ferie for dig. For hvorfor er det egentlig lige, at staten skal tage 12,5 procent af din løn for derefter at spærre beløbet inde på en statslig tvangsopsparing, som du ikke selv bestemmer over? Det er da underligt.
Feriepengeordningen er udtryk for den formynderiske og umyndiggørende barnepigestat, som vi alle bør gøre oprør imod. Ræsonnementet bag feriepengene er, at vi borgere ikke er klog nok til selv at spare op til vores ferie, og at staten derfor må gøre det for os. Det er helt absurd.
I et samfund som det danske bør vi gøre alt vi kan for at gøre skattesystemet mere gennemsigtigt for både arbejdsgivere og lønmodtagere, ligesom vi bør kæmpe for, at den enkelte borger får mere frihed og ansvar. Frihed og ansvar til den enkelte er for alvor blevet en mangelvare i dagens velfærdssamfund.
Danskerne kan fint finde ud af at spare op til hus, bil og julegaver, så hvorfor skulle vi ikke også kunne spare op til vores ferier? Det er voldsomt ydmygende, at politikerne antager, at voksne, fornuftige borgere ikke selv kan administrere deres penge.
Regeringen og de øvrige af Folketingets politiske partier bør ikke alene tage sig sammen til at udbetale de resterende ugers feriepenge, de bør yderligere tage et generelt opgør med feriepengene.
Den seneste tids debat har sat spot på, hvor absurd en størrelse feriepengeordningen er. I lyset af denne debat bør tiden være inde til at afskaffe feriepengene helt og fremover lade dem udbetale som del af månedslønnen. Så må det være op til den enkelte, hvordan man vil spare op til sin ferie – ikke staten.
Det er måske ønsketænkning med en socialdemokratisk regering ved roret, men vi bør huske, at denne er i mindretal. Derfor kunne de borgerlige partier i Folketinget passende gøre det til en fælles mærkesag med eksempelvis Radikale Venstre at afskaffe feriepengene en gang for alle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6099″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6909″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7401″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?