Folketingsmedlemmer kritiserer ”urimeligt” høj kontanthjælp: ”Man må føle sig til grin”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Det var præcis derfor, vi indførte kontanthjælpsloftet”, lyder det fra De Konservatives Rasmus Jarlov.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Bliver anbefalingerne i regeringens ydelseskommission gennemført, vil særligt én gruppe af kontanthjælpsmodtagere kunne se frem til at få en månedlig disponibel indkomst, som ligger tusinder af kroner over, hvad de ellers ville tjene i et lavtlønsjob.

Det får økonomer til at konstatere, at det ikke i tilstrækkelig grad kan betale sig at arbejde, ligesom flere folketingsmedlemmer også kritiserer udspillet.

Det skriver Berlingske.

Helt konkret anbefaler Ydelseskomissionen anført af Torben Tranæs, at enlige kontanthjælpsmodtagere med tre børn får forhøjet sin kontanthjælp, så denne befolkningsgruppe får hele 23.400 kroner om måneden i disponibel indkomst.

Ved et lavtlønsjob vil samme kontanthjælpsmodtager forventes at kunne få en disponibel indkomst på 26.600 kroner. Altså blot 3.200 kroner mere.

– Hvis man ser på det isoleret, kan man sige, at nej, det kan ikke rigtig betale sig at tage et job. Det kan det ikke, siger cheføkonom og vicedirektør i den uafhængige tænketank Kraka, Jens Hauch.

Også Rasmus Jarlov fra De Konservative er stærkt kritisk overfor forslaget.

– Det var præcis derfor, vi indførte kontanthjælpsloftet, siger han til Berlingske og fortsætter:

– Det er moralsk forkert, og det er økonomisk hensigtsmæssigt, hvis man får stort set det samme ved at være på kontanthjælp, som man gør ved at slide og slæbe i kassen nede i supermarkedet otte timer om dagen.

– Det er urimeligt at sætte kontanthjælpen højere op. Det er vi imod.

Rasmus Jarlov forklarer herefter, at “3.000 kroner selvfølgelig er et betydeligt beløb”, men at hvis man har 22 arbejdsdage på en måned, svarer beløbet til under 150 kroner om dagen, som man får ud af en arbejdsdag på 7,4 timer.

– Det synes jeg ikke er ret meget, tilføjer han.

– Man må føle sig til grin, hvis man sidder i et lavindkomstjob og har så lidt ekstra ud af det i forhold til at være på kontanthjælp. Vi kan ikke være bekendt at gøre grin med folk i lavindkomstjob på den måde.

Hans Andersen, som er beskæftigelsesordfører i Venstre, er også kritisk.

– Med det her forslag er der jo mennesker og familier, som får flere penge i offentlig ydelse og dermed en mindre gevinst ved at tage et arbejde. Og det mener vi helt grundlæggende er den forkerte vej at gå.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?