Hjemmesider gør det muligt at lave falske coronapas og testsvar

Falck politianmelder hjemmeside med falske svar på lyntest
Screenshot fra www.fuckmettef.nu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]To hjemmesider, hvor man med få klik kan lave falske lyntestsvar og falske coronapas til sig selv, er nu kommet i politiets søgelys.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Falck, der står for lyntest flere steder i landet, er i gang med at politianmelde en hjemmeside, hvor man kan få printet et falsk testresultat påsat Falcks logo.

Det oplyser pressechef Lisbeth Nedergaard.

På hjemmesiden kan man indtaste sit fulde navn og dato, samt hvorvidt testsvaret skal være negativt eller positivt. Derefter får man et print af testresultatet, der er underskrevet af læger fra Falck.

– Det er kommet til vores opmærksomhed, at der florerer falske dokumenter på covid-svar med vores logo på.

– Det er ikke noget, man skal spøge med. Vi skal tage det meget alvorligt med hensyn til den smittespredning, der kan opstå, hvis man går rundt og bruger et falsk dokument på en test, man ikke har fået taget.

– Derfor har vi valgt at politianmelde det site, hvor vores logo optræder, siger Lisbeth Nedergaard til Ritzau.

Politianmeldelsen kommer, samme dag som sundhed.dk har politianmeldt en hjemmeside for at vejlede om forfalskning af coronapas.

Hjemmesiden, hvor man kan lave falske coronapas, hedder www.fuckmettef.nu, og her skriver de ukendte bagmænd bag hjemmesiden bl.a. følgende:

– Undgå at udsætte andre for smitte ved at så i testkø. Vis i stedet samfundssind, og bryd smittekæderne ved at hente coronapas online, og tilføjer derudover, at de tager imod donationer i bitcoin til støtte til projektet.

Indblik er ikke bekendt med hjemmesiden med falske lyntest, men der er umiddelbart ikke tale om den samme hjemmeside.

Falck oplyser, at man ikke er opmærksom på, hvor mange der kan have gjort brug af de falske test.

– Nej, vi ved ikke noget. Men det er vigtigt for os at gøre det her fuldstændig klart, at vi tager det her meget alvorligt.

– Vi tager vores opgave som supplement til beredskabet mod covidsmitte meget alvorligt, og derfor kan vi ikke sidde stiltiende og se, at der er nogen, som kører med falske dokumenter på en coronatest, siger Lisbeth Nedergaard til Ritzau.

Det kan give op til fire års fængsel, hvis man snyder med sit coronapas, oplyser Justitsministeriet til DR Nyheder.

Den høje straframme skyldes, at snyd med coronapas ifølge Justitsministeriet er corona-relateret kriminalitet og dermed er omfattet af den meget omtalte paragraf 81 d.

Normalt er straframmen for dokumentfalsk to års fængsel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?