Hver anden på kontanthjælp er ikke til rådighed for arbejde

Hvis man som ledig ønsker at få udbetalt kontanthjælp eller dagpenge, så skal man være aktivt jobsøgende og parat til at tage et arbejde. Men hver anden kontanthjælpsmodtager er ikke til rådighed for arbejdsmarkedet.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hver anden på kontanthjælp er ikke til rådighed for arbejde

Ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at 50 procent af dem, der modtager kontanthjælp, i virkeligheden ikke har ret til den.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Hvis man som ledig ønsker at få udbetalt kontanthjælp eller dagpenge, så skal man være aktivt jobsøgende og parat til at tage et arbejde. Det viser sig nu, at hver anden kontanthjælpsmodtager reelt ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet, og derfor i princippet ikke har krav på offentlig forsørgelse.
Det viser en ny analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har lavet på basis af Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse (AKU). Det er en spørgeskemaundersøgelse, hvor ledige svarer på spørgsmål om arbejdsmæssige forhold.
I undersøgelsen svarer hver anden ledig kontanthjælpsmodtager (50 procent) selv, at han eller hun ikke lever op til de rådighedskrav, der bliver stillet til dem. Og de ledige, som modtager sygedagpenge, førtidspension, eller som er aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, er ikke med i undersøgelsen.
Den reelle rådighed bliver målt ved de lediges svar på, om de søger arbejde, om de kan tiltræde et arbejde inden 14 dage, og om de reelt ønsker sig et arbejde. Hvis ikke de kan svare ja til disse spørgsmål, vurderes det, at man som ledig reelt ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet.
Jobklare kontanthjælpsmodtagere, som har pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, med ikke-vestlig baggrund står i langt mindre grad til rådighed end etniske danskere. Mens hver tredje danske kontanthjælpsmodtager reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, er det tilfældet med to tredjedele af ikke-vestlige kontanthjælpsmodtagere.
Blandt ledige på dagpenge er det hver femte, 20 procent, som reelt ikke står til rådighed.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?