Indblik mener: Tiden er løbet fra halvhjertede genåbninger

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Efter et års nedlukning er tiden løbet fra halvhjertede genåbninger. I stedet er tiden inde til at vende logikken om og genåbne alt, skriver Claes Theilgaard i denne leder.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
I dag er en næsten pinligt lille genåbning af Danmark trådt i kraft.
Mest bemærkelsesværdigt er, at forsamlingsforbuddet hæves fra fem til ti, at lidt flere elever kommer lidt mere i skole – hvis de altså gider blive testet – og at gudstjenester nu må holdes udendørs.
Det kan man næppe kalde en egentlig genåbning.
Heldigvis er Folketingets partier i gang med forhandlinger om den mere langsigtede genåbning af Danmark.
Dog skal man være mere end almindeligt naiv, hvis man tror, at disse forhandlinger munder ud i et opgør med regeringens skadelige “forsigtighedsprincip”, som er skyld i den fortsatte nedlukning.
Med al sandsynlighed bliver oppositionen spist af med nogle små lunser, mens regeringen anført af Mette Frederiksen og bakket op af de røde støttepartier fortsat holder danskerne i et jerngreb.
Men helt ærligt: vi har nu været lukket ned i et år. Konsekvenserne tårner sig op, mens gevinsterne ved at lukke ned fremstår stadigt mere utydelige. 
Økonomien og erhvervslivet lider, danskernes fysiske og psykiske sundhed når nye bundniveauer og demokratiet og retsstaten bliver udsat for daglige overgreb.
Samtidig er sundhedsvæsenet langt fra at blive overbelastet, og danskerne beviser gang på gang, at de på eget initiativ formår at udvise omtanke og holde smitten nede. 
Meget tyder på, at coronavirus vil være iblandt os i mange år endnu. Derfor er det altafgørende, at vi finder en måde at håndtere coronavirus på, som ikke er nedlukning.
Nedlukningen er simpelthen ikke en langtidsholdbar strategi.
En nedlukning bør være en absolut kortvarig krisetilstand, ikke en “ny normal”, der varer i et år eller mere.
Vejen frem bør basere sig på tillid til danskerne. Og netop denne tillid bliver stadigt mere tyndslidt, jo længere Mette Frederiksen og co. dumstædigt insisterer på at holde Danmark i et jerngreb.
Derfor haster det med at få skiftet spor og genåbnet Danmark.
Efter et års nedlukning er tiden løbet fra halvhjertede genåbninger. I stedet er tiden inde til at vende logikken om og genåbne alt. Så kan vi derefter diskutere, om eventuelle halvhjertede nedlukninger kan komme på tale.
Hvad mener du om genåbningen? Giv din mening til kende her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?