Indblik mener: Vi kan stadig nå at trække i nødbremsen

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er endnu ikke for sent at ændre kurs: Vi kan stadig nå at trække i nødbremsen og stoppe den nye epidemilov, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
Tirsdag forventes den nye epidemilov at blive vedtaget. Kun to partier i Folketinget stemmer imod: Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.
Resten af Folketinget har tilsyneladende ingen problemer med at stemme ja til en lov, der giver myndighederne magtbeføjelser til at udøve tvang mod danskerne på hele 12 forskellige måder.
Det på trods af, at den seneste tid har budt på en række afslørende artikler om indholdet af den nye epidemilov. Som reaktion på disse artikler har selvsamme politikere virkede overraskede over, hvad epidemiloven egentligt indeholder.
At politikerne ikke ved, hvad de stemmer ja til, giver et ildevarslende signal om, at den nye epidemilov ikke blot er voldsomt indgribende – ja, faktisk ganske totalitær i sin natur – men at den også er dybt forhastet.
Det er vist også gået op for et flertal uden om regeringen, der her i allersidste øjeblik forsøger at få ændret blot ét af mange punkter i loven, der ikke kan forenes med et frit demokrati: beføjelsen til at tvinge intime oplysninger ud af borgerne – og straffe dem, hvis de ikke vil afgive disse.
Men det er langtfra nok at ændre ét lille punkt i loven.
Der er behov for langt større politisk mod fra Folketingets øvrige partier, hvis det ikke skal lykkedes den socialdemokratiske regering at tromle danskernes liv og frihed over med den nye epidemilov.
Derfor bør vi lytte, når eksperter i dag anbefaler at udskyde epidemiloven. Når love som denne skal vedtages, skal det ske i ro og mag, og befolkningen skal inddrages.
Det er ikke sket i dette tilfælde. Befolkningen er blevet holdt i mørket, mens den nye epidemilov er blevet hastet igennem.
Jeg tror faktisk, at langt de fleste danskere er enige i, at loven går for alt for vidt. Danskerne har bare ikke haft tid til at sætte sig ind i loven. 
Men hvordan skulle de dog også det, når selv de politikere, der stemmer ja til loven, ikke ved, hvad den indeholder?
Måske er det urealistisk, at politikerne på Christiansborg udviser mod nok til at udskyde epidemiloven. Men så bør de i det mindste gøre det næstbedste og udstyre den nye epidemilov med et solnedgangsklausul.
Nye Borgerlige har foreslået, at loven bør udløbe den 1. juli, og man kan kun håbe, at de øvrige partier vil bakke op om dette.
Den nye epidemilov står ganske vist til at blive vedtaget i morgen, men det er aldrig for sent at ændre kurs.
Vi kan stadig nå at trække i nødbremsen, så den nye epidemilovs tvangsbestemmelser ikke bliver hverdag.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?