Juraprofessor: Mette Frederiksen har muligvis brudt Grundloven

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Statsminister Mette Frederiksen kan have gjort sig skyldig i endnu et grundlovsbrud, lyder det fra juraprofessor Frederik Waage.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
– Folketinget vælger af sin midte et udenrigspolitisk nævn, med hvilket regeringen rådfører sig forud for enhver beslutning af større udenrigspolitisk rækkevidde. Nærmere regler om det udenrigspolitiske nævn fastsættes ved lov.
Sådan står der i Grundlovens paragraf 19, stk. 3. 
Denne paragraf kan statsminister Mette Frederiksen have brudt med sin Israel-tur og den vaccineaftale, hun har indgået med Østrig og Israel, lyder det nu fra juraprofessor ved Syddansk Universitet Frederik Waage.
– Hvis statsministeren har indgået en aftale af større udenrigspolitisk rækkevidde uden at have rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn, har hun brudt Grundloven, siger Frederik Waage til Berlingske.
– Jeg kender ikke nok til aftalen til at kunne vurdere det spørgsmål. Men man kan sige, at jo vigtigere og ekstraordinær aftalen er, jo mere peger på, at Udenrigspolitisk Nævn skal høres. I tvivlstilfælde vil det være Folketingets vurdering af, om der er tale om større udenrigspolitisk rækkevidde, der vil være afgørende for, om Grundloven er overholdt, siger han.
Mette Frederiksen har endnu ikke selv udtalt sig til forsvar i sagen, men udenrigsminister Jeppe Kofod har i et tweet skrevet, at der blot er tale om “sund fornuft” og at der med vaccienaftalen ikke sker ændringer i dansk udenrigspolitik.[/vc_column_text][vc_wp_text]

[/vc_wp_text][vc_column_text]Sagen om det mulige grundlovsbrud i forbindelse med Israel-turen startede torsdag aften med et Facebook-opslag fra Venstres udenrigspolitiske ordfører Michael Aastrup Jensen, hvor han under overskriften “Statsministeren måske på kant med Grundloven” fortalte om forløbet.
På baggrund af dette opslag kunne flere medier, herunder også Indblik, berette om det mulige nye grundlovsbrud.
Venstre vil nu sammen med Enhedslisten og Radikale Venstre indkalde statsministeren til hasteforespørgsel om, hvorfor hun ikke har rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn inden vaccineaftalen blev indgået.
Sagen kommer, mens et andet muligt grundlovsbrud begået af Mette Frederiksen i forbindelse med minkskandalen stadig er ved at blive undersøgt.[/vc_column_text][vc_wp_text]

STATSMINISTEREN MÅSKE PÅ KANT MED GRUNDLOVEN
Man kan være for eller imod samarbejdet med Østrig og Israel som…
Slået op af Michael Aastrup Jensen i Torsdag den 4. marts 2021

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?