Kilder: De kan åbne fra mandag

Medier: Efterskoler og højskoler kan åbne fra mandag
Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Ifølge flere medier, blandt andet Politiken og Ekstra Bladet, er der politisk enighed om, at alle efterskoler og højskoler i Danmark kan åbne fra mandag som led i fortsat genåbning.
Medierne erfarer detaljer om aftalen fra “flere kilder”.
De skriver, at der – ud over efterskoler og højskoler – vil blive åbnet op for, at elever i grundskolen fra 5. til 8. klasse vil kunne møde i skole fysisk en dag om ugen. Fremmødet skal i videst muligt omfang ske udendørs.
0.-4.-klasse over hele landet vendte i februar tilbage til skolerne.
Restriktionerne for elever på Læsø, Ærø og Samsø bliver ifølge Politiken også lempet, lige som det for nylig skete på Bornholm. Her er alle elever vendt tilbage i skolen som det foreløbig eneste sted i Danmark.
Afgangseleverne i de øvrige dele af landet kan ifølge medierne også vende tilbage. Hovedstaden er dog ikke med i ordningen, fordi smittetallene i området er for høje, så her skal afgangseleverne fortsat blive hjemme.
Reglerne for hvor mange kunder der må være i store butikker på over 5000 kvadratmeter, vil også blive opdateret, skriver Politiken og Ekstra Bladet.
Da den seneste aftale om genåbning mellem regeringen og dens støttepartier blev præsenteret, åbnede regeringen for, at der kunne komme yderligere genåbning fra den 15. marts.
Og tirsdag eftermiddag har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skrevet på Twitter:
– Kontakttallet er beregnet til 1,0. Betyder at epidemien i Danmark ikke er i vækst. Dermed har vi grundlaget for yderligere kontrolleret genåbning.
Både blå blok og flere af regeringens støttepartier har de seneste dage talt for, at den relativt lave smitte bør tilsige, at skolerne i højere grad kan åbne.
Tirsdag skriver eksempelvis SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, i en kommentar:
– Allerede på mandag mener vi, at efterskolerne, højskolerne og folkeskoleeleverne skal afsted igen på en sikker måde med forskudt fremmøde. Og efter påske skal vi så have ungdomsuddannelserne med.
– Det er virkelig vigtigt, at vi tager genåbningen i et langsomt, sikkert tempo. Men ifølge regeringens egen faglige rådgivningsgruppe er de her større elever noget af det, der har allerstørst betydning for trivslen og lavest indvirkning på smitten.
Presset har fået yderligere styrke, efter at direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, mandag aften skrev, at smitten arter sig bedre end de modeller, der blev lavet ved genåbningen, der projicerede 870 indlagte i midten af april.
– Grundlaget for, at vi ikke kunne åbne mere tidligere, var jo de 870 indlagte i midten af april. Det må man forstå nu, var et lidt for frygtsomt scenarium.
– Det får mig til at slutte, at nu må vi se at få sat gang i genåbningen. For os handler det om at få alle børn tilbage i skole, åbnet efterskoler og højskoler, og så de liberale erhverv, siger han.
/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?