Kritik af Ellemann fra uvant kant: ”Han har ikke leveret”

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Jakob Ellemann-Jensen har ikke formået at leve op til de politiske forventninger for den økonomiske linje. Det mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Jakob Ellemann-Jensen har i sin indtil videre toårige periode som formand for Venstre været udsat for en del kritik. Men nu rettes der også en kritik mod formanden fra en uvant kant.

Det forholder sig nemlig sådan, at cheføkonom og vicedirektør i Cepos, Mads Lundby Hansen, i et interview med Berlingske lufter sin utilfredshed med Ellemanns formandskab indtil videre.

Mads Lundby Hansen mener ikke, at Ellemann har leveret.

I hårde vendinger kritiserer cheføkonomen Ellemann for at slække på ambitionerne for den økonomiske politik, og udtaler yderligere, han mener, Ellemann ikke formår at udnytte de politiske talenter, som der er i Venstres folketingsgruppe i forhold til den økonomiske politik.

Lundby, der selv tidligere har arbejdet som cheføkonom på Christiansborg i netop Venstre, påpeger, at Venstres folketingsgruppe har mange dygtige politikere.

For eksempel både Kim Valentin og Torsten Schack Pedersen, der begge er uddannede økonomer, og derved kan hjælpe med en konstruktion af en økonomisk plan.

Endvidere mener Lundby ikke, at corona kan bruges som undskyldning for manglende økonomiske planer og få reformudmeldinger fra Venstre.

Her henviser han til, at et lille parti som Kristendemokraterne, der kun lige for nylig har fået ét enkelt mandat, da Jens Rohde hoppede til partiet, har været ude og fremlægge en ambitiøs 2030-plan, og tilføjer:

– Det (Venstre, red.) er det største parti på den borgerlige fløj. Partiet har det største sekretariat, de fleste midler og har mange talenter i folketingsgruppen. Alligevel har man undladt at gøre dette (altså præsentere en økonomisk plan, red.).

Ellemann skal omfavne reformforslag fra Radikale Venstre

I sidste uge fremlagde Radikale Venstres formand, Sofie Carsten Nielsen, en række reformforslag i et interview med Berlingske, og Mads Lundby Hansen mener ikke, at Ellemann har ”omfavnet” disse i tilstrækkelig grad.

Et af forslagene var en større skattereform, der blandt andet skal lette en del på indkomstskatten.

Finansieringen skal komme fra at skære i rentefradraget for boligejere samt yderligere reformer, der vil give flere skatteindtægter som følge af højere beskæftigelse.

Ydermere nævnte Sofie Carsten Nielsen at afskaffe efterlønnen, og lagde op til en SU-reform, en højere pensionsalder.

Hun udtrykte også ønske om at gennemføre reformer, som sikrer mere udenlandsk arbejdskraft.

I forbindelse med afslutningsdebatten dagen efter den radikale leders fremlægning af reformforslag, udtalte Ellemann, at han håbede, at De Radikale og de blå partier kunne prøve at finde hinanden.

Dette er dog ikke nok, mener Lundby, der ønsker en større tilkendegivelse, og forklarer:

– Forslagene, der kom fra Sofie Carsten Nielsen, appellerer til en borgerlig dagsorden. Oppositionslederen bør gribe flere af de bolde, som hun sender afsted.

– Jeg hører ham ikke sige, at det er en god idé med en ny skattereform. Jeg hører ham heller ikke sige, at det kunne være en god idé at afskaffe efterlønnen, øge pensionsalderen eller indføre en SU-reform.

– Jeg konstaterer, at partiet ikke har leveret et udspil til økonomiske reformer, som mærkbart øger vækstpotentialet i dansk økonomi.

Ifølge Lundby kan Venstre være stolt af at være drivkraften bag en stor andel af de mange reformer i starten af 00’erne, der har gjort den danske økonomi så stærk og solid som den er. Men i dag er billedet et andet, mener han.

Afslutningsvis nævner Lundby, at De Konservative, De Radikale, Kristendemokraterne, Liberal Alliance og Nye Borgerlige alle har fremlagt skatte- og arbejdsmarkedsreformer, der, med Lundbys ord, mærkbart øger beskæftigelsen.

Men derimod har Venstres økonomiske politik de seneste 20 år ifølge Lundby aldrig været mindre ambitiøs end i de snart to år, hvor Ellemann har stået ved roret for Venstre.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?