Mette Frederiksen bryder tavsheden – afviser beskyldninger om løgn

Mette F. afviser beskyldninger: Nedlukning var politisk
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Statsminister Mette Frederiksen (S) har været under heftig kritik efter en ekspertrapport, der udkom i fredags sidste uge. Rapporten afslører, at det var løgn, da statsministeren påstod at hun lukkede Danmark ned på “myndighedernes anbefaling” i marts sidste år.
Der var nemlig ingen myndigheder, der anbefalede en nedlukning, viser rapporten, der er udført af et bredt udvalg af uvildige eksperter.
Men Mette Frederiksen afviser kritikken. Hun mener, at hun hele tiden har været åben omkring, at nedlukningen var en politisk beslutning. Det siger hun onsdag i Folketingssalen.
– Jeg er i øvrigt ikke enig i, at regeringen skulle have efterladt et indtryk af, at regeringens beslutning baserede sig en til en på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne eller andre myndigheder, siger hun.
Foruden en opdatering på Facebook er det første gang, hun udtaler sig om sagen.
For nylig udgav en udredningsgruppe en rapport over Danmarks håndtering af coronapandemien i den indledende fase.
Konklusionen var, at beslutningen om at lukke ned blev truffet i Statsministeriet. Men borgere kunne efter et pressemøde 11. marts være efterladt med det indtryk, at nedlukningen skete på anbefalinger fra myndighederne.
Det skyldes, at Mette Frederiksen blandt andet sagde, at det skete på baggrund af myndighedernes anbefaling.
– Derfor er myndighedernes anbefaling, at vi lukker ned for al unødvendig aktivitet på de områder i en periode. Vi anlægger et forsigtighedsprincip, lød det 11. marts.
Men statsministeren fremhæver onsdag, at det var et langt pressemøde, hvor budskabet var et helt andet.
– Det var ikke på nogen måde det, der var ment med den omtalte sætning, det var ikke budskabet på pressemødet eller de næste mange pressemøder.
– Det er voldsomt at tage enkelte linjer ud af al den kommunikation, der foregår fra en regering i sådan en krise, siger Mette Frederiksen.
Det er Dansk Folkeparti, der har stillet statsministeren spørgsmål om sagen.
– Den anbefaling fandtes ikke fra myndighederne. Vil statsministeren ikke godt beklage, når man siger noget, der er usandt her i Folketinget, siger retsordfører Peter Skaarup (DF) i Salen.
Til det svarer statsministeren, at hun hele tiden har sagt, at der var tale om en politisk beslutning, og at hun hellere vil tage et skridt for meget end et for lidt. Hun er “stolt” af beslutningen om at lukke ned.
– Den rådgivning, vi modtager op til pressemødet, det er, at samfundsaktiviteten skal minimeres for at bryde smittekæden. Det er i det lys, at vi handler og kommunikerer, som vi gør 11. marts.
– Jeg tror ikke, der er nogen i Danmark, der har været i tvivl om, at det var udtryk for en politisk beslutning at lukke landet ned, siger hun.
Folketinget stod dengang bag beslutningen om at lukke landet, men det er kommunikationen, der har vakt opsigt.
Også i Venstre.
– Ekspertrapporten konkluderede uden forbehold, at myndighederne ikke anbefalede nedlukningen, selv om det var det, Mette Frederiksen fortalte danskerne 11. marts. Det kan ikke diskuteres.
– Det er ikke et spørgsmål om at være for eller imod nedlukningen. Det handler om, at det er uacceptabelt og et tillidsbrud til danskerne, skriver gruppeformand Karsten Lauritzen (V) i en kommentar.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?