Nedlukning giver markant fald i beskæftigelsen

Nedlukning har været med til at give faldende beskæftigelse
Emil Helms/Ritzau Scanpix

Efter måneder med fremgang faldt antallet af lønmodtagere mod slutningen af sidste år.
I december var der 3000 færre lønmodtagere sammenlignet med i november. Det er første gang i seks måneder, at beskæftigelsen er faldet.
Det viser tal fra Danmarks Statistik, der er korrigeret for sæsonudsving.
Faldet i beskæftigelsen kan hænge sammen med den nye nedlukning af landet, som myndighederne iværksatte i december for at bremse spredningen af coronavirus.
– Den nye nedlukning, som kom kort før jul, har lagt en kraftig dæmper på økonomien og tvunget blandt andet butikker og restauranter til at lukke ned.
– Det har desværre betydet fyringer og fået beskæftigelsen til at falde, skriver cheføkonom Niklas Praefke fra Ledernes Hovedorganisation i en kommentar.
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik er det særligt inden for branchen “hoteller og restauranter”, at der er sket et fald i beskæftigelsen i december. Alene i den branche er der sket et fald på 5373 personer i forhold til måneden før.
Også inden for branchen “kultur og fritid” er der blevet færre lønmodtagere, mens der omvendt har været en stigende beskæftigelsen inden for brancherne “offentlig administration, forsvar og politi” og “sundhed og socialvæsen”.
Med det samlede fald i beskæftigelsen i december var der samlet set 2.775.377 lønmodtagere i Danmark. Det betyder, at lønmodtagerbeskæftigelsen i 2020 er faldet med 20.000 personer.
Det er det største fald i lønmodtagerbeskæftigelsen siden 2009.
Fremadrettet venter Niklas Praefke fra Ledernes Hovedorganisation, at beskæftigelsen også kommer til at pege ned de kommende måneder.
Det bygger han på, at landet formentlig først skal ind i foråret, før der kommer en stor genåbning af samfundet, som kan skabe ny fremgang på arbejdsmarkedet.
– Til den tid er årstiden igen med os, og vi har forhåbentlig fået vaccineret en stor del af befolkningen.
– Heldigvis så vi sidste år en kraftig rekyl i beskæftigelsen, så snart nedlukningen var ovre.
– Jeg har stærk tro på, at det samme vil ske i år, skriver Niklas Praefke.
Onsdag i denne uge ventes regeringen at meddele, hvorvidt der kan lempes på restriktioner, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget.
I øjeblikket står de gældende restriktioner til at vare til på søndag.
/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?