Ny aftale klar: Giver større erstatning til selvstændige

Aftale giver større hjælpepakker til selvstændige
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Et flertal i Folketinget har aftalt at forhøje loftet for erstatning til selvstændige, der er ramt af nedlukningen på grund af coronapandemien.
Det sker efter efter massivt pres fra både erhvervsliv, oppositionspartier og regeringens støtteparti Radikale Venstre.
Nedlukningen har i anden omgang varet længere end ventet, og mange selvstændige begynder at få svært ved betale de faste omkostninger grundet den fortsatte tvangslukning.
– Restriktioner og hjælp skal naturligvis passe sammen. Det er afgørende for vores land, at vi holder fast og holder smitten nede nu, hvor vi kan se en smule lys for enden af tunnelen, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et kort pressemøde.
Selvstændige kan fremover søge om 30.000 kroner om måneden, og hvis de har ansatte, kan de søge om 33.000 kroner om måneden.
Selvstændige kan søge, hvis de opfylder en række krav herunder mindst 30 procents nedgang i omsætning.
Der er afsat 9,5 milliarder kroner i erstatning til selvstændige.
Ifølge regeringen får fuldtidsansatte i gennemsnit 22.000 kroner om måneden i lønerstatning. Det er mindre end loftet for selvstændige, der indtil dag var på 23.000 kroner.
Til at starte med var niveauet for begge grupper på 23.000 kroner, men 30. marts sidste år valgte regeringen og arbejdsmarkedets parter at øge ordningen for lønmodtagere til 30.000 kroner.
I aftalen tirsdag indgår også, at de selvstændige kan søge erstatning med tilbagevirkende kraft til 9. december, hvor store dele af landet lukkede ned.
Derudover er der en pulje til sæsonvarer, der udløber før næste sæson. Det kan eksempelvis være juleøl, der ikke blev solgt i julen 2020 og ikke kan holde sig helt til julen 2021. Der er et loft på 200.000 kroner
En eventuel forlængelse af nedlukningen vil automatisk forlænge ordningen for erstatning til udgangen af april.
Aftalepartierne vil også lade butikker benytte en “click and collect”-model, hvor kunder kan bestille varer hos mindre butikker og betale ved afhentning, ligesom man kender fra take away.
Mange mindre butikker har ikke en betalingsløsning på nettet.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?