Ny mink-afsløring: Mens minkavlere blev tvunget til forhastede aflivninger, nølede staten med central opgave

Foto: Nicolai Dybdal/Shutterstock.com

Staten brugte en uge på noget, der kunne være ordnet på ét døgn, lyder det fra professor.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Første kapitel af miseren med corona og minkavlerne er afsluttet, men hele sagaen er næsten først lige begyndt.

I den nære fremtid venter nemlig en kommissionsundersøgelse af statsminister Mette Frederiksen (S) og det brud på Grundloven, som hun gjorde sig skyldig i, da hun uden lovhjemmel beordrede alle danske mink aflivet for at holde coronasmitten nede.

Derudover kommer der løbende nye oplysninger frem, der blot får hele situationen til at se endnu mere ulykkelig ud.

I denne omgang handler det om den hastighed, som staten udførte sine test af mink med.

Franks minkfarm er nu tom, men det kunne have været undgået

Den 2. november sidste år ændrede minkavler Frank Andersens liv sig markant – der blev nemlig for anden gang fundet en positiv coronatest på Franks minkfarm.

Umiddelbart måtte dette tyde på, at der nu muligvis var tale om en ny, farlig mutation.

Hvis Frank således skulle sikre sig, at han kunne få kompensation, så betød det nu, at han var nødt til at slå sine mink ihjel med det samme, men i mellemtiden havde staten også en enkel – men meget vigtig – opgave, som den skulle udføre.

Staten skulle nemlig foretage en mere dybdegående test af minkene, og finde ud af, om der var tale om den samme variant af coronavirus, der tidligere havde været på Franks minkfarm, eller om der netop var tale om en af de frygtede mutationer.

Men en aktindsigt, som TV2 Nord har fået fat i, viser desværre, at staten handlede alt, alt for langsomt.

Kunne have haft svar på ét døgn

Det viser sig, at myndighederne kunne have haft prøvesvarene fra Franks farm samme dag, som den besluttede at aflive alle mink i landet.

Professor på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, Mads Andersen, udtaler til TV2 Nord:

– I praksis tager det en til to dage, fra vi har prøven i hånden, til vi har et resultat på, hvilken variant af virus, der var tale om – altså det nøjagtige arvemateriale af virus, så vi kan se hvilke mutationer, det har haft. Men i princippet kan vi lave vores analyse på et døgn, hvis der er tale om en hastesag.

Franks farm var ikke smittet med ny mutation

Da svarene endelig kom, viste det sig, at Franks farm ikke var smittet med en ny, farlig mutation.

Således var det altså sandsynligvis samme virus, som tidligere var blevet testet på Franks farm tilbage i august, og derfor skulle Frank i princippet ikke have slået sine mink ihjel.

Men det kunne han ikke vide, og nu var det for sent.

Poul Nissen, der er professor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik – Neurobiologi på Aarhus Universitet holder ikke igen med sin kritik af myndighedernes rolle i sagen, og siger afslutningsvis til TV2 Nord:

– Frygten for Cluster 5 var helt unødvendig og baseret på et forsøg, der overhovedet ikke kan bruges videnskabeligt. Der var ikke noget at være panisk over, hvis man bare havde gjort det faglige arbejde og fulgt op med hurtig sekventering og analyse.

[adning id="17957"]

Fik du læst?