Ny testmetode finder bedste kræftmedicin

Biotech-virksomheden 2cureX er på vej med et testsystem, som viser, hvilken behandling hver enkelt kræftpatient bør have.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ny testmetode finder bedste kræftmedicin

Biotech-virksomheden 2cureX er på vej med et testsystem, som viser, hvilken behandling hver enkelt kræftpatient bør have.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Selv om to mennesker lider af samme type kræft, skal de ikke nødvendigvis have samme behandling. Al erfaring viser, at der er stor forskel på, hvordan to patienter med samme kræfttype reagerer på den samme medicin. Og hvis man på forhånd kan vide, hvilken medicin der har den bedste virkning for den enkelte patient, er man kommet langt i en gunstig behandling.
Biotech-virksomheden 2cureX, der har til huse i forskerparken Symbion på Østerbro i København, blev grundlagt med netop en vision om ”at forbedre effektiviteten af behandlingen af kræftpatienter”.
”Der er stor forskel på de enkelte patienters følsomhed over for forskellige behandlinger. Patienter skal behandles efter deres tumors lægemiddelfølsomhed, ikke efter hvor tumor kommer fra,” siger direktør i 2cureX, professor Ole Thastrup.
2cureX har udviklet et test-system, IndiTreat, som netop har til formål at bestemme, hvilken medicin der virker bedst over for den enkelte kræftpatient. Idéen er, at lægen udtager en biopsi af svulsten eller metastasen, som derefter opformeres til et stort antal microtumorer, der har samme egenskaber som svulsten/metastasen i patienten. Herefter udsætter man microtumorerne for alle relevante anti-cancer- præparater, indtil man har fundet det, der virker bedst. Det behandles patienten så med.
IndiTreat-testen kan foreløbigt anvendes til patienter med tarm-, æggestok-, eller bugspytkirtelkræft. Systemet afprøves i Danmark, Finland, Sverige, Tyskland og Storbritannien – og forventningerne er høje.
På universitetshospitalet i Vejle er man netop begyndt behandlingen af den sidste af i alt 45 patienter, som indgår i et klinisk forsøg med IndiTreat-systemet.
”Selve konceptet med at teste effekten af medicinen direkte på patientens kræftceller i laboratoriet er meget interessant for både kræftlæger og patienter,” siger Lars Henrik Jensen, som står i spidsen for det kliniske forsøg på hospitalet i Vejle. De første forsøg med screeningen fandt sted i 2017, og nu er den sidste planlagte patient inddraget i forsøget.
”Resultatet af forsøget vil blive evalueret efter otte uger, og resultatet vil blive offentliggjort, når alle data er evalueret,” siger Lars Henrik Jensen
IndiTreat er et testsystem, som er etableret på laboratorier i København og Hamborg, og som også er på vej til Birmingham i Storbritannien. Det betyder, at metastaseprøverne skal sendes til laboratorier for at blive screenet. Herfra rapporteres resultaterne fra analysen tilbage til hospitalet, hvor patienten behandles.
2cureX har udviklet IndiTreat til brug i kræftbehandlingen, og der er ingen overvejelser om at anvende metoden over for andre sygdomsformer. Potentialet er meget stort, og alene i Europa er der en kraftig stigning i det årlige antal antallet af diagnosticerede kræftpatienter. Det er derfor meget vigtigt for patient og samfundsøkonomi at effektivisere behandlingen. Virksomheden er optimistisk og er i gang med at etablere salgspartnerskaber med tre europæiske distributører, og flere er på vej.
2cureX er noteret på Nasdaq-børsen i Stockholm og har finansiering til den planlagte ekspansion.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5211 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5937″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 9391″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?