Nye Borgerlige blæser til kamp mod coronapas

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

“Vi skal ikke vise pas for at færdes i vores eget land”, lyder det fra partiets formand Pernille Vermund.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
Det omdiskuterede coronapas forventes at være klar inden sommer og vil til den tid skulle bruges til at give adgang til bl.a. kulturinstitutioner, restaurationsliv og rejser.
Ordningen med et digitalt coronapas møder bred politisk opbakning og er udviklet i samarbejde med erhvervslivet.
Men ikke alle bakker op om idéen. Nu blæser Nye Borgerlige således til kamp mod coronapasset, som partiet bl.a. mener er “helt ude af proportioner”.
– Danskerne skal ikke pålægges at vise corona-pas for at være sammen.
– Mette Frederiksen fortalte mig i går, at regeringen som betingelse for at åbne mere vil stille krav om, at alle danskere får sig et coronapas, som skal fremvises for at være flere sammen på samme sted, kunne gå på café og komme ind til kulturelle arrangementer og i biografen osv.
– Det vil vi i Nye Borgerlige ikke være med til, skriver partiformand Pernille Vermund i et blogindlæg på partiets hjemmeside.
Pernille Vermund oplister tre grunde til, at hun og Nye Borgerlige er imod vaccinepasset.
– For det første fordi det er helt ude af proportioner, skriver hun og tilføjer, at “det vil i den grad være at skyde gråspurve med kanoner”.
– Et coronapas er udmærket til at kontrollere, hvem vi lukker ind i Danmark, og det er sikkert også rimeligt, at andre lande stiller krav, hvis vi vil rejse ind i deres land. Men vi skal ikke have ’pas’ for at færdes i vores eget land. Der stopper det, skriver Nye Borgerlige-formanden og fortsætter:
– For det andet fordi det menneskesyn, som regeringen lægger ud over samfundet, går mig så meget imod. Vi danskere skal ikke se hinanden som potentielle smittebærere, men som medmennesker.
Derudover mener Pernille Vermund, at at regeringen ikke længere er til at stole på. “Magten er steget Mette Frederiksen til hovedet”, skriver hun.
– For mig er det ret åbenlyst, at Mette Frederiksen ikke længere udelukkende fokuserer på at få Danmark så skånsomt gennem epidemien som muligt. For hende og regeringen handler det mindst lige så meget om at promovere regeringen selv.
Formand for Etisk Råd, Anne-Marie Axø Gerdes, fortalte i et nyligt interview til Indblik om de etiske problemer ved coronapas. 
Bl.a. frygter hun, at et coronapas kan føre til diskrimination og indirekte tvang.
Læs interviewet her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?