Nyt coronavåben: Nu vil myndighederne teste din afføring

Afføring skal testes for corona i 30 dage på Bornholm
Steen Ethelberg, Afsnitsleder, Infektionsepidemiologi & Forebyggelse. (Statens Serum Institut)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tirsdag starter et overvågningsprojekt af coronavirus i spildevand på Bornholm.
Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.
Idéen bag spildevandsovervågning er, at man kan få information om smitte i en større befolkningsgruppe, uden at folk bliver testet, lyder det fra SSI.
– Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Det er spændende at få undersøgt om – og hvordan – analyser af spildevand kan bruges aktivt i overvågningen af covid-19-epidemien, siger afsnitsleder Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut i pressemeddelelsen.
Målet med projektet er at undersøge, hvor god en metode spildevandsovervågning er.
Hvis der eksempelvis sker en stigning i smitten på Bornholm, skal det undersøges, om det kunne ses inden i spildevandet.
For da coronavirus findes i afføringen hos en del af de smittede personer, kan man potentielt opdage virusset, før symptomer opstår. Derved kan man få et forspring inden et smitteudbrud.
Forsøg med overvågning af spildevand var en del af genåbningsaftalen for Bornholm i slutningen af februar.
Det kommer til at vare i 30 dage frem. Projektet sker i samarbejde med Bornholms Kommune, Bornholms Energi og Forsyning og virksomheden Eurofins.
Bornholms Energi og Forsyning skal stå for at udtage daglige spildevandsprøver, der derefter analyseres hos Eurofins.
SSI vil efterfølgende undersøge prøverne for virusvarianter samt sammenligne resultaterne med pcr-test og hurtigtest taget i befolkningen.
I et notat fra SSI i midten af februar lød det, at “et etableret og velfungerende spildevandsovervågningssystem potentielt kan bruges i kommende pandemier til tidlig påvisning af nye sygdomsfremkaldende mikroorganismer i Danmark”.
Dermed vil man potentielt kunne lave effektive, inddæmmende tiltag tidligere, lyder det.
I USA bruges overvågning af spildevand blandt andet på universitetskollegier. SSI forestiller sig i notatet, at det på sigt kan bruges på eksempelvis plejehjem og skoler i Danmark.
Desuden kaldes spildevandsovervågning for “omkostningseffektivt”.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?