Radikale Venstre forbyder “sjofle vittigheder”

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det Radikale Venstre har følt sig nødsaget til at indføre en samværspolitik, der sætter hårde grænser for partiets medlemmer.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Det Radikale Venstre står i den seneste Voxmeter-måling til at blive halveret i antal stemmer i forhold til folketingsvalget tilbage i 2019.

Nedturen startede for alvor i forbindelse med sagen om Morten Østergaard, hvor det kom frem, han havde gjort en række kritisable ting, som blandt andet at lægge en uønsket hånd på folketingsmedlemmet Lotte Rods lår.

Læs mere om det her.

Sagen med Østergaard har dog belyst en generelt problematisk krænkelseskultur i det Radikale Venstre, og materialet fra partiets landsmøde i weekenden viser nu, at man i det Radikale Venstre således har følt sig nødsaget til at indføre en ny intern politik inden for partiet.

Der er her tale om en samværspolitik, som partiet nu vil indføre, og den kommer til at sætte grænser for dets medlemmer i forhold til, hvordan de blandt andet snakker sammen.

Fra ubehagelige drillerier til uønskede berøringer

Samværspolitikken, der nu fremlægges på De Radikales hjemmeside, bliver først præsenteret med en overskrift, der hedder ”Uacceptabel adfærd”.

Herefter er der i punktform fremlagt en liste af eksempler på uacceptabel adfærd, og øverst på denne liste er ”uønskede berøringer”.

Derudover er der for eksempel også alt fra “sjofle vittigheder” til fysiske overgreb. Hele listen kan læses på partiets hjemmeside.

Den nye samværspolitik kommer kort efter skandalen med partiets nu tidligere retsordfører, Kristian Hegaard, men det fremgår ikke, om det har en sammenhæng.

Uafhængig kontaktinstans skal sikre, at sager bliver håndteret

I sammenhæng med den nye samværspolitik har de Radikale også opsat en instans i forbindelse med brud på politikken.

Kontaktinstansen, som de kalder den, kan også findes på de Radikales hjemmeside, og det kan her udledes, at den består af fire forskellige uafhængige personer – en juraprofessor, en mediator, en psykolog og en socialrådgiver.

– De sager, der kommer til samværsteamet eller den uafhængige kontaktinstans kendskab, vil blive håndteret konkret efter dialog med såvel den person, som den uacceptable adfærd er rettet imod, og den person, der er beskyldt for at have udøvet uacceptabel adfærd, skriver Radikale om samværspolitikken og tilføjer, at hårde sanktioner kan komme på tale på trods af, at partiet ikke har en eksklusionsparagraf:

– Ved gentagende adfærd og hændelser, hvor der er behov for at reagere med mere end en alvorlig samtale, kan det blive nødvendigt at reagere med en sanktion. Det kan være fratagelse af ordførerskaber, tjenstlige advarsler eller opfordring om at nedlægge tillidshverv.

Formand forsvarer samværspolitik

Den nu tidligere radikale landsformand, Svend Thorhauge, der netop i weekenden trådte af, skriver i en e-mail til Jyllands-Posten, at samværspolitikken er lavet, “fordi vi gerne vil have en fælles samtale om, hvordan vi skal være sammen i Radikale Venstre”

Han tilføjer endvidere, at store dele af partiets nye samværspolitik er lånt fra Arbejdstilsynets formuleringer.

– Det handler om at skabe en opmærksomhed om, hvordan vi bedst muligt tager hensyn til hinanden forklarer han.

[adning id="17957"]

Fik du læst?