Selvstændige forener sig

Samme dag som nedlukningen af Danmark er officiel, og ansatte i den enorme offentlige sektor er sendt hjem med fuld løn, stiftes en ny forening: Danske Soloselvstændige.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Selvstændige forener sig

Samme dag som nedlukningen af Danmark er officiel, og ansatte i den enorme offentlige sektor er sendt hjem med fuld løn, stiftes en ny forening: Danske Soloselvstændige.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
På få dage er Facebookgruppen Danske Soloselvstændige vokset til over 30.000 medlemmer, og de aktive medlemmer lader til altovervejende at være indehavere af enkeltmandsvirksomheder, som fra den ene dag til den anden blev hårdt ramt af regeringens nedlukning af skoler og fysiske forsamlinger. De hårdest ramte brancher, der omfatter SMV’erne (små og mellemstore virksomheder), er i første omgang hoteller og spisesteder, men oplevelsesøkonomien indbefatter også mange selvstændige indenfor ”velvære”, eksempelvis frisører, massører og fysioterapeuter.
”Vi har lige lanceret vores hjemmeside her kl. 12, og det vælter ind med medlemmer i vores nystartede forening,” siger medstifter, bestyrelsesmedlem og pr-ansvarlig Peter Schødt Dalsgaard til Indblik.net.
Lige i dag har han ikke overblik over antallet, men som også aktiviteten på Facebook bevidner, er der meget stor interesse for at være med. www.danskesoloselvstaendige.dk
Soloselvstændige bliver overset gang på gang
Foreningen vil organisere enkeltmandsvirksomheder, freelancere og mikrovirksomheder uanset virksomhedsform med ingen eller få ansatte (op til 10 medarbejdere).
”Der er brug for at råbe politikerne op omkring vores situation, både nu og fremadrettet. Når vi en dag forhåbentligt er forbi corona, bliver det hverdag igen, og så skal vi gerne have ændret på det faktum, at vi som soloselvstændige bliver overset gang på gang, når politikerne kigger på arbejdsmarkedet. De har stadig tendens til at kigge på arbejdsgiver og arbejdstager, men glemmer de over 30%, der arbejder i unikke, alternative arbejdsformer,” siger Peter Schødt Dalsgaard.
Foreningens første mission er at blive en stemme, der råber så højt, at regeringen får øjnene op for, at de selvstændige også skal tænkes ind i de håndsrækninger og hjælpepakker, der kommer til erhvervslivet under den aktuelle krise.
Netop politikerne trang til at ”række hånden ud” til erhvervslivet er blevet hidsigt debatteret i den tværpolitiske gruppe, der ingen glæde får af søndagens trepartsaftale, hvor virksomheder med ansatte kan søge om 23.000 kr. om måneden pr. medarbejder, de ikke fyrer.
Arbejdsmarkedet har forandret sig
”Bankerne, luftfartsselskaberne og de store eksporterende virksomheder bliver tilgodeset, og det klynker vi ikke over. Men vi udgør op mod 120.000 virksomheder, så hvis man betragter os som en branche, er det jo katastrofalt, for det er jo i vores branche, at den største vækst er i oprettelsen af jobs. Det er for eksempel mikrovirksomhederne, der i 2018 stod for 70% af vækst i arbejdspladser,” siger Peter Schødt Dalsgaard, der henviser til en analyse fra Danmarks Statistik.
Regeringen har brug for viden
At regeringen vil udskyde moms og skat for små og mellemstore virksomheder, betragtes nærmest som en hån blandt gruppens medlemmer.
”Hvad hjælper det, når man lige har betalt moms? Og så udskyder man bare problemet til senere, når man står og har brugt pengene. En fritagelse ville hjælpe, ikke en udskydelse for mit vedkommende. Jeg ville ikke kunne nå at indhente det tabte. Håber det kan hjælpe andre,” skriver en af gruppens medlemmer.
”Moms af penge man ikke har tjent? Er de dumme eller hvad…” skriver en anden.
”Regeringen har brug for at vide, hvad det egentlig vil sige at være en lille selvstændig virksomhed! Men mon ikke den nystiftede forening kan hjælpe med det,” skriver en tredje.
Kontingentet er sat til 100 kroner.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1720″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3523″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2440″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?