Ung med de unge 3: Liberal Alliances Ungdom

2019 har også været et dramatisk år for de unge i Liberal Alliance, ikke kun politisk. Formand siden februar Signe Bøgevald Hansen følger op på formandsskifte, chikanesager og repræsentation i ungdomspolitik.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ung med de unge 3: Liberal Alliances Ungdom

2019 har også været et dramatisk år for de unge i Liberal Alliance, ikke kun politisk. Formand siden februar Signe Bøgevald Hansen følger op på formandsskifte, chikanesager og repræsentation i ungdomspolitik.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
”Man kunne jo se det, som om Liberal Alliances Ungdom har fået sin første landsformand i Liberal Alliance,” siger Signe Bøgevald Hansen under interviewet på kaffebaren nær LAU’s hovedkvarter på Frederiksberg.
Den 21-årige ungdomsformand og statskundskabsstuderende refererer selvfølgelig til den nye partileder i moderpartiet, kun 28-årige Alex Vanopslagh, der tog styringen, i hvad der har været et voldsomt år for alle dele af Liberal Alliance.
”Alex er jo selv under 30 år og stadig medlem. samarbejdet mellem moderparti og ungdomsparti har i det hele taget aldrig været bedre, ingen tvivl om at jeg samarbejder bedre med Alex end med Anders Samuelsen i sin tid,” siger Signe Bøgevald Hansen.
Hun kan glæde sig over, at Liberal Alliances Ungdom er kommet tilbage over de tusind medlemmer i år – 1.114 pr. dags dato. 220 nye medlemmer fra valgkampen og frem – flest på den dag, hvor Samuelsen trak sig som formand, og på dagen hvor Vanopslagh overtog.

Og hvordan fortolker du så det?

”Det fortolker jeg sådan, at vi har fået nogle af dem, som har set et liberalt projekt mislykkedes, men som nu kan genrejses med en ny leder, der kommer med en ny vision for partiet – eller måske skal man snarere sige, vender tilbage til den gamle vision.”
Men gør det ikke ungdomspartiet mindre relevant, hvis ikke det længere er nødvendigt for at irettesætte moderpartiets politik?
”Behovet for at irettesætte moderpartiet er nok blevet mindre. Men det har også en selvstændig værdi, at vi sidder nogle, der er yngre end Alex, og som ikke sidder med ansvar for en folketingsgruppe og skal forholde sig direkte til politiske aftaler og hele den parlamentariske virkelighed.”
Dramatisk februar i LAU
Det har nu ikke kun handlet om politik i år for Signe Bøgevald Hansen og Liberal Alliances Ungdom. Samme landsmøde i februar, hvor hun overtog formandsposten, blev bemærket for en række vidnesbyrd fra unge kvinder i organisationen, gengivet af foreningens tidligere formand Rasmus Brygger fra talerstolen. De sager blev også anledning til Signe Bøgevald Hansens formandskab.
”Jeg sad i ledelsen, i forretningsudvalget, og jeg var bekendt med en enkelt sag i slutningen af sidste år, som jeg ikke mente var behandlet godt nok, hvilket jeg så skrev om i et internt opslag. Jeg besluttede mig oprindelig for, at jeg ikke ville være med i politik længere. Efterfølgende var der en stemning internt, hvor jeg fik en række opfordringer til at stille op for at være den, der håndterer de her sager.”
Hun stillede op og vandt. Modstanderen, siddende formand Carl Andersen, var ellers blevet godt kendt på at agere intern opposition i Liberal Alliance, der stadig var i regering, og han er ikke personligt mistænkt for at have gjort noget uacceptabelt. Men sagerne faldt stadig tilbage på formanden, der tabte opgøret til Signe Bøgevald Hansen.
Derefter stod det i sagens natur højt på dagsordenen at forholde sig til sagerne og undgå, at nye opstod, fortæller Signe Bøgevald Hansen videre. Ud over et nyt samværskodeks har den nye ledelse fået fem medlemmer smidt ud, ligesom der er tilbudt psykologhjælp til de berørte kvinder, som har ønsket det.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2907″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]LAU ønsker dansk EU-exit
Otte måneder efter det dramatiske landsmøde handler det mere om politik igen for Liberal Alliances Ungdom. I den seneste tid har moderpartiet sideløbende vist, at selv en firemandsgruppe i Folketinget godt kan have forskellige holdninger til tingene. Hvad er det for politiske
”Ja, det er nogle af de samme ting, der skiller os politisk, som du ser i mediebilledet i øjeblikket. EU-politik især, om vi skal være mere eller mindre kritiske over for det. Der er også udlændingedebatten og den ideologiske frihedsdebat om, hvor meget frihed vi skal have. Men det mest toneangivende lige nu er nok EU, det har vi oppe at vende på hvert landsmøde.”
Så hvor står I på euro, bankunion og så videre lige p.t.?
”Vi er imod det. Liberal Alliances Ungdom er faktisk imod selve medlemskabet af EU.”
Er det din egen personlige holdning?
”Jeg er jo landsformand og repræsenterer Liberal Alliances Ungdoms holdninger, og her har man valgt at være modstander af EU-samarbejdet.”
Med den position tilhører Liberal Alliances Ungdom en borgerlig tendens, hvor ungdomspartierne er mere EU-kritiske end moderpartierne. Det gælder også for Venstre og Dansk Folkeparti, som vi mødte tidligere i Indblik.nets serie om ungdomspolitik. Og til sidst på caféen skal vi også have Signe Bøgevald Hansens replik til en anden tendens, som hun selv tilhører:
Hvad med andelen af folk i ungdomspolitik, der har læst statskundskab, som du gør tilbage i Aarhus – er der måske for mange af jer?
”Nej, jeg er modstander af en tilgang, hvor politik nødvendigvis skal være repræsentativt, at vi skal have en håndværker i Folketinget, fordi han er håndværker og den slags. Det er en fjollet tilgang at have. Hvis man er interesseret i politik og måske gerne vil være politiker, er det helt naturligt at læse et fag, der beskæftiger sig med det. Ligesom jeg forventer, at en tømrer ved noget om træ, er det da også naturligt for mig, at en politiker skal vide noget om forvaltning, budgetter og så videre.”
Du følger ikke en kritik af, at politikere dermed kan ende med at være meget ens?
”Jeg synes ikke, det er noget særligt problem. Hvis folk ønsker nogle andre politikere, kan de stemme på nogle andre. Jeg kan slet ikke se, det skulle være en diskvalifikation at være akademiker som politiker, snarere tværtimod,” slutter Signe Bøgevald Hansen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2174″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2425″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3206″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?