USA’s udenrigsminister er landet i Danmark

USA's udenrigsminister er landet i Danmark

USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, er søndag aften klokken 22.18 landet i København.

Det er det første officielle besøg, en minister i præsident Joe Bidens regering aflægger i Danmark.

Antony Blinken har mandag flere møder i København, blandt andre med statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Noget af det, der er på dagsordenen, er klima og sikkerhedspolitik. Og på møderne vil der med stor sandsynlighed også blive talt om Grønland, vurderer seniorforsker Mikkel Runge Olesen fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Han mener, at amerikanerne er særligt interesserede i, at Danmark forbedrer sin overvågning af kongerigets sø- og luftterritorie.

– Det handler blandt andet om at kunne spotte russiske fly, der flyver over Færøerne og Grønland, og spotte russiske ubåde i de arktiske farvande, sagde Mikkel Runge Olesen tidligere på ugen til Ritzau.

Han tilføjer, at det er i USA’s interesse at agere mere aktivt i den arktiske region.

Den amerikanske udenrigsminister skal også mødes med Grønlands ansvarlige for erhverv, handel, klima og udenrigsområdet i Grønland – naalakkersuisoq Pele Broberg.

De to skal mødes flere gange i løbet af ugen.

På torsdag besøger Antony Blinken i Grønland, hvor han ifølge KNR bliver den fjerde amerikanske udenrigsminister, der kommer på besøg. Det har Colin Powell, Hillary Clinton og John Kerry gjort før ham.

Blinken indleder sin fem dage i Europa med besøget i Danmark forud for sin deltagelse i et møde i Arktisk Råd i Island, der finder sted 19.-20. maj.

På Twitter ønskede den danske udenrigsminister tidligere søndag sin amerikanske kollega en god rejse.

– Jeg ser frem til at byde dig velkommen til Danmark og fortsætte vores gode samtaler, skriver Kofod som svar på Blinkens tweet om, at han havde kurs mod Danmark.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?