Valgmodel siger Trump vinder igen

Den såkaldte ’Primary Model’ har forudset det rigtige resultat i 25 af 27 amerikanske præsidentvalg. Modellen forudså, at Donald Trump ville vinde i 2016.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Valgmodel siger Trump vinder igen

Den såkaldte ’Primary Model’ har forudset det rigtige resultat i 25 af 27 amerikanske præsidentvalg. Modellen forudså, at Donald Trump ville vinde i 2016.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Generelt viser meningsmålinger p.t., at Joe Biden fører klart og vil vinde stort ved præsidentvalget i USA den 3. november. Men professor Helmut Norpoth fra Stony Brook University på Long Island i New York melder ud, at præsident Donald Trump vil vinde klart igen. Han vil ikke nødvendigvis få flest stemmer, men ligesom i 2016 få flest valgmandsstemmer – og det er dem, der afgør valget.
Professor Helmut Norpoth har udviklet en model, som er baseret på de afgivne stemmer ved de første primærvalg, i New Hampshire og South Carolina. Den bygger på de fakta, som de afgivne stemmer er. Den bygger ikke på befolkningens udmelding om, hvem de vil stemme på i november, men hvem de faktisk stemte på i februar-marts.
Helmuth Norpoth fortæller i et interview på Stony Brook Universitys hjemmeside, at ’Primary Model’ har forudsagt valgresultatet i 25 af de sidste 27 præsidentvalg. De to fejlskud var John F. Kennedys sejr over Richard Nixon i 1960 og i 2000, hvor George W. Bush slog Al Gore. Begge meget tætte valg, Bushs sejr med et mindretal af stemmerne på landsplan og først bekræftet af Højesteret efter flere måneders forløb.
”Min model er ren matematik,” siger professor Norpoth, ”alle tror, at præsident Trump vil gå under i flammer ved det forestående valg, og her står jeg og siger, at han vil vinde. Det lyder vildt, men er det ikke. Her i 2020 forudser modellen en Trump-sejr og giver den siddende præsident en 90 procents chance for at blive genvalg med stort flertal (a landslide). Det er en kontroversiel forudsigelse, som går stik imod alle meningsmålinger.”
Professor Helmut Norpoth har studeret alle amerikanske valg siden 1912 og stoler på matematikken bag modellen. Uanset årets helt usædvanlige omstændigheder som Covid-19 pandemien og optøjerne i forbindelse med politidrabet på den sorte George Floyd.
”Disse begivenheder vil ikke få indflydelse på resultatet,” siger han.
Kernen i modellen er som nævnt de tidlige primærvalg, som indleder præsidentvalgkampen.
”Når jeg ser på, hvordan det gik i New Hampshire, ser jeg, at præsident Trump fik 85% af stemmerne, mens hans nærmeste rival, Bill Weld, fik 10%. Omvendt kom demokraterne rigtig dårligt fra start i New Hampshire med et stort antal kandidater, hvor ingen skilte sig rigtigt ud. Folk har glemt, hvordan Joe Biden klarede sig i New Hampshire. Han var forfærdelig, han fik 8,4% af stemmerne, som er utroligt ringe for en kandidat, som ønsker at blive præsident,” siger Norpoth.
Modellens styrke er, at den bygger på virkelige afstemningsresultater, ikke meningsmålinger. Alle tal i modellen er konkrete, afgivne tal, som fortæller, om pendulet svinger mod eller bort fra Det hvide Hus. Og den viser, at Trump vil få et klart flertal af valgmandsstemmerne: Modellens tal viser en sejr til Trump med 362 valgmandsstemmer mod 176 til Joe Biden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2463″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4397″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9629″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?