Vanopslagh: Her er 3 sandheder om fattigdom

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

”Vi har ikke økonomisk fattigdom i Danmark”, lyder det fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

I et Facebook-opslag tager Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, fat på debatten om sociale ydelser.

Han starter opslaget ud med at sige, at de røde støttepartier pisker en stemning op om at fattigdom, og i særdeleshed børnefattigdom, skulle være et stort problem i Danmark, samt at løsningen – ifølge dem – bør være højere offentlige ydelser.

– Jeg bliver derfor nødt til at slå tre sandheder fast, som punkterer venstrefløjens myter, skriver han og opremser ”tre sandheder om fattigdom og kontanthjælp”:

1) Vi har ikke økonomisk fattigdom i Danmark

Alex Vanopslagh skriver hertil, at ”det er fuldstændig omsonst at påstå noget andet”. Desuden mener han, at begrebet ”relativ fattigdom” er et ”vrøvlebegreb”

– Du bliver ikke fattigere af, at andre bliver rigere, tilføjer han.

Han beskriver herefter, hvorfor venstrefløjen tager fejl, når de påstår, at vi har over 40.000 fattige børn i Danmark, da en enlig mor med to får over 18.000 kroner udbetalt i sociale ydelser efter skat.

– Det er noget ævl, skriver han.

2) Når det kommer til ”børnefattigdom”, er det største problem, at forældrene bruger pengene forkert – ikke at de ikke har nok penge.

Alex Vanopslagh skriver til dette punkt, at hvis børn lider afsavn, så skyldes det at forældrene på kontanthjælp prioriterer forkert.

– Nej, det er ingen økonomisk fest at være på kontanthjælp – men det gør det jo bare endnu vigtigere at prioritere i sine udgifter, tilføjer han.

3) Det er ikke manglen på penge, der er den egentlige fattigdom, når man er på kontanthjælp. Det er manglen på arbejde – og den mening det giver i tilværelsen at være noget for andre og være en del af et fællesskab på en arbejdsplads.

Alex Vanopslagh forklarer her, at ”den egentlige fattigdom er den fattigdom, hvor man mister troen på sig selv”, samt den fattigdom, hvor man har været udenfor arbejdsmarkedet i mange år.

Han bruger om denne fattigdom begrebet ”åndelig fattigdom”, fortæller han.

– Venstrefløjen har stirret sig blind på pengene alene. De er fuldstændig blinde for, at man simpelthen ikke hjælper mennesker, der har mistet troen på sig selv, ved at give dem flere penge, tilføjer han.

En alternativ løsning

Alex Vanopslagh foreslår efter sine tre punkter et løsningsforslag på denne problemstilling. Han skriver, at vi bør sikre en pæn forskel på et lavtlønnet job og kontanthjælp.

– Gør de første 7.000 kroner skattefrie, skriver han.

Han tilføjer hertil, at vi bør bekæmpe ”børnefattigdom”, ved at få flere i arbejde, da den bedste måde at bryde social arv er, at have gode rollemodeller – ”eksempelvis forældre der går på arbejde”.

– Og skrot det nuværende beskæftigelsessystem, der behandler arbejdsløse med mistillid og mistro, som er med til at øge den åndelige fattigdom, skriver han og afrunder sit opslag:

– Lad os få diskussionen om fattigdom og kontanthjælpssystemet tilbage på sporet.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?